Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

El Síndic s’afegeix a la iniciativa de la NEON perquè es legislin les mesures d'energia neta de la Comissió Europea amb celeritat i es reforci el paper independent dels ombudsman

05/12/2016

Celebra els beneficis que les propostes representaran per als consumidors però lamenta que no es reconegui la figura independent  dels ombudsman per garantir-ne els drets  

El Síndic de Greuges de Catalunya ha valorat positivament el nou paquet de mesures d'energia neta que acaba de presentar la Comissió Europea pels beneficis que comportaran per als consumidors i per al medi ambient. En aquest sentit, recomana que les legislacions d'aquestes propostes habilitin els ombudsman per efectuar accions concretes per enfortir els drets del consumidor.

Les propostes que presenta la Comissió tenen tres objectius principals: donar prioritat a l'eficiència energètica, assolir el lideratge global en el sector de les energies renovables i que els consumidors en surtin beneficiats.

Els consumidors de tota la UE tindran més opcions a l'hora d'escollir ofertes i accedir a eines fiables de comparació de preus energètics. Un augment de la transparència i una millor regulació donaran més oportunitats a la societat civil d'involucrar-se en el sistema energètic i més poder de resposta a les diferents ofertes de preus. El paquet també conté mesures destinades a protegir els consumidors més vulnerables.

Tot i així, com ja ha manifestat en un comunicat de premsa la Xarxa Europea d'Ombudsman de l'Energia, NEON, de la qual el Síndic és membre fundador, el redactat actual de la proposta obvia el caràcter independent i imparcial de les institucions d'ombudsman com a garants dels drets dels consumidors. El Síndic entén que aquesta és una oportunitat per plasmar en el marc legal europeu la consolidació de la tasca dels defensors. 

Com han expressat experts en la matèria, les característiques de les institucions  d'ombudsman són úniques entre els sistemes de resolució de conflictes en la mesura que permeten tenir més compromís per resoldre disputes gràcies a la seva independència i imparcialitat.

El fet de no citar els ombudsman expressament restringeix la garantia dels consumidors de veure defensats els seus drets d'una manera accessible i gratuïta.   

Tornar