Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

El Síndic intervé arran de les cues per renovar el DNI i demana que el servei de cita prèvia s'ajusti a les necessitats

19/06/2017

La majoria de comissaries no assignen cita fins a la segona quinzena d'agost

Cal buscar solucions immediates mentre no es faci efectiva la convocatòria de places per al Cos Nacional de Policia

A Barcelona el servei està pràcticament saturat, la qual cosa comporta que hi hagi persones que pernoctin a la porta de les oficines

El Síndic de Greuges de Catalunya ha decidit intervenir d'ofici per intentar evitar el col·lapse imminent del servei de tramitació dels documents nacionals d'identitat, habitualment DNI i passaport, a la majoria de comissaries catalanes. Després d'analitzar les causes d'aquesta saturació, el síndic, Rafael Ribó, s'ha adreçat al delegat del Govern de l'Estat a Catalunya, Enric Millo, i li ha demanat que adopti les mesures necessàries per garantir que la disponibilitat del sistema de cita prèvia s'ajusti a la demanda real.

Entre aquestes mesures, proposa contractar personal temporal de reforç o nomenar funcionaris interins. També destaca que calen recursos econòmics suficients per incentivar que els treballadors facin hores extraordinàries per atendre les demandes i es pugui desbloquejar el sistema. En aquest sentit, amb relació a les informacions publicades en premsa sobre la convocatòria de places per al Cos Nacional de Policia, arran de l'aprovació de la recent oferta pública d'ocupació, el Síndic considera que, mentre la convocatòria no es faci efectiva, cal buscar solucions immediates com les esmentades.

Tot i que l'inici del període estival comporta cada any un increment en la demanda de tràmits de gestió, el Síndic destaca que enguany s'hi ha d'afegir que el 2017 caduquen els primers DNI electrònics que es van expedir i que ara s'han de renovar. També s'han detectat problemes tècnics en el programari de l'aplicació informàtica, la qual cosa endarrereix, encara més, la tramitació d'aquests documents.

Si a l'increment de la demanda de tràmits de renovació durant el període d'estiu s’hi afegeix el decrement en el nombre d'efectius que treballen a les oficines de tramitació perquè s'inicien els torns de vacances, a parer de la institució de defensa de drets, la problemàtica difícilment es resoldrà si no s'adopten les mesures recomanades de forma immediata.

Amb motiu de la investigació, s'ha comprovat la disponibilitat de cita prèvia a les comissaries de Lleida, Tarragona i Girona en data 15 de juny de 2017. En totes aquestes, llevat de l'oficina de Les (Vielha), amb una cita disponible a partir del 3 de juliol; la de Figueres, amb una cita disponible a partir del 31 de juliol, i la de Camprodon, amb cita disponible a partir del 13 de juliol, les cites es programen per a mitjan agost. En el cas de l'oficina de Reus, s'informa que "aquesta oficina no té cites disponibles".

A Barcelona, la pràctica impossibilitat d'obtenir una cita per gestionar el tràmit de renovació duu molts ciutadans a pernoctar davant de les oficines de comissaria per poder aconseguir un dels números limitats que la Policia atorga diàriament als ciutadans sense cita prèvia. No obstant això, crida l'atenció que l'oficina del carrer Muntaner, de la ciutat de Barcelona, i la d'Igualada, mostressin disponibilitat a partir del 19 de juny.

El Síndic també ha tramès aquestes consideracions al Defensor del Poble perquè, si ho considera oportú, obri una actuació.

Tornar