Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

El Síndic intervé per aturar l’extradició d’un periodista a Turquia

10/08/2017

Ha demanat al Defensor del Poble que intervingui davant del Govern espanyol perquè el posi en llibertat

El periodista va ser detingut a l’aeroport de Barcelona i ara és a Brians I

Turquia va suspendre temporalment el Conveni europeu de drets humans arran d’un intent de cop d’estat ara fa un any

 

El síndic de greuges, Rafael Ribó, que en qualitat de president del capítol europeu de l’Institut Internacional de l’Ombudsman (IOI-Europa) està seguint amb preocupació el retrocés de Turquia en matèria de drets humans, ha decidit actuar d’ofici en un cas aparegut als mitjans de comunicació sobre la detenció d’un periodista turc a l’aeroport de Barcelona.

El Síndic s’ha adreçat al Defensor del Poble per demanar-li que actuï davant del Govern estatal. En concret, destaca que les acusacions contra el periodista, detingut arran d’una ordre de cerca i captura de la Interpol, es basen exclusivament en l’activitat exercida com a periodista. Això vol dir que no es compleix el requisit de doble incriminació, que és imprescindible per procedir a una extradició. 

A més el Conveni contra la tortura de 1984 i la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans, entre altres instruments internacionals, prohibeixen l’entrega de qualsevol persona a un estat en què aquesta persona pugui ser sotmesa a tortures o maltractaments.

La fragilitat democràtica de Turquia i la suspensió ara fa un any del Conveni europeu de drets humans són motius més que suficients, a parer del Síndic, perquè l’executiu espanyol denegui la petició d’extradició del periodista emesa per les autoritats turques.

Després de la derogació del Conveni europeu de drets humans a Turquia com a conseqüència de la declaració de l'estat d'emergència per part del Consell de Ministres turc, el 20 de juliol 2016, Rafael Ribó va denunciar la mesura i va oferir el seu suport a l’ombusman de Turquia.

Convençut que la funció dels ombudsman és garantir el respecte dels drets humans, el síndic qüestionava que un cop d'estat fallit constitueixi una "emergència pública que amenaci la pervivència de la nació", en els termes de l'article 15 del Conveni europeu.

El periodista té doble nacionalitat, turca i sueca, i la detenció ha tingut lloc per haver comés, suposadament, un delicte d’insults al president i de vincles amb el terrorisme. Actualment és al centre penitenciari de Brians I.

 

Tornar