Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

El Síndic investigarà les responsabilitats polítiques i judicials de l’actuació policial durant l’1 d’octubre

02/10/2017

Tot i que l'ordre del TSJC és clara pel que fa al tancament dels col·legis electorals, també diu s'ha de fer "sense afectar la normal convivència ciutadana"

El marcs legals català, espanyol i europeu determinen que la llibertat d'expressió, de manifestació, de reunió i d'informació no poden tenir cap límit

Rebutja l'ús de pilotes de goma, prohibides a Catalunya des del 2014, i qüestiona els procediments seguits en els escorcolls

Video de la roda de premsa

Després de fer un seguiment de les actuacions policials dutes a terme l'1 d'octubre a partir de les queixes rebudes i de la informació a què s'ha accedit des de diversos canals, el Síndic ha obert una actuació d'ofici. Rafael Ribó ha considerat que, tot i que l'ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya és clara pel que fa al tancament dels col·legis electorals, també assenyala que això s'ha de fer "sense afectar la normal convivència ciutadana".

En primer lloc, sobre les càrregues policials, i atesa la manca d'aldarulls i de comportaments violents per part de les persones afectades que les justifiquin, el Síndic vol dilucidar les responsabilitats polítiques i judicials. En concret, està investigant quin comandament va donar l'ordre de dur a terme les càrregues i quines ordres concretes tenien els agents.

Rafael Ribó recorda que els marcs legals, català, espanyol i europeu determinen que la llibertat d'expressió, de manifestació, de reunió i d'informació no poden tenir cap límit. Són els pilars de la democràcia, inclosos en el Codi europeu de drets, subscrits per tots els estats.

El Síndic ha obert una actuació d'ofici específica sobre l'agressió a una dona que apunta haver estat víctima de vexacions sexuals.

En segon lloc, també s'investiga l'ús de pilotes de goma per part de la Policia Nacional. En aquest sentit, diverses fonts assenyalen que hi ha dues persones ferides per pilota de goma (a l'ull i a la cama). El Síndic recorda que des del 2014 les pilotes de goma estan prohibides a Catalunya i condemna i en rebutja la utilització.

En tercer lloc, la institució investiga si la Policia Nacional i la Guàrdia Civil van acreditar adequadament l'ordre judicial per fer les entrades i els escorcolls. Així mateix, valorarà si els desperfectes ocasionats als centres educatius i altres establiments públics han estat els mínims indispensable. Segons el Síndic, caldrà veure si aquests decomisos sobrepassen el manament judicial de "requisar tot el material relacionat amb el referèndum".

Finalment, el Síndic està analitzant el paper desenvolupat per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, i també la distribució de competències entre els diferents cossos d'acord amb les previsions constitucionals.

Rafael Ribó, després de fer una crida al diàleg i a l'ús d'instruments democràtics per arribar a una entesa, s'ha mostrat molt preocupat per l'ús de la força de l'actuació policial: "Des de l'any 76, en una manifestació a favor de l'amnistia al passeig de Sant Joan, no havia vist res igual", ha dit,

El Síndic traslladarà aquestes actuacions al Defensor del Poble, al delegat del Govern a Catalunya i al ministre de l'Interior. Així mateix, les posarà en coneixement del comissari europeu de Drets Humans, la defensora del poble europeu, l'Alt Comissionat de l'ONU pels Drets Humans, el president de l'Institut Internacional de l'Ombudsman i dels defensors autonòmics.

Tornar