Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

El Síndic reclama una auditoria tècnica sobre el Castor que determini el grau de responsabilitat d’Escal en els sismes de les terres del Sénia

22/03/2018

Informe Projecte Castor: Bases per a una auditoria


Presenta un informe en què evidencia que hi ha indicis suficients per vincular els terratrèmols de 2013 amb una actuació poc professional i rigorosa de l’empresa

Cal un peritatge oficial dels danys provocats pels moviments de terra en edificis i equipaments de les terres del Sénia i, en funció dels resultats, revisar les reclamacions de responsabilitat patrimonial

La injecció de cabals excessius de gas per a un magatzem amb paràmetres molt més modestos del que va estimar Escal UGS van poder desembocar en el desenvolupament de sobrepressions excessives

En l’elaboració de l’informe hi ha participat el Col·legi Oficial de Geòlegs de Catalunya, el Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya, el Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya i experts de la Universitat de Barcelona

Video de la roda de premsa

El Síndic de Greuges de Catalunya ha constatat que hi ha indicis suficients per vincular els terratrèmols de setembre-octubre de 2013 originats als voltants de la plataforma Castor amb una actuació poc professional i rigorosa de l’empresa promotora Escal UGS. Per aquest motiu, reclamarà al Govern espanyol que encarregui una auditoria objectiva sobre les condicions tècniques de la plataforma que determini el grau de responsabilitat de l’empresa i si les diverses decisions preses poden ser qualificades de negligència, incompetència o dol.

Dit això, el Síndic insisteix que cal demanar un peritatge oficial dels danys provocats pels terratrèmols en edificis i instal·lacions a les terres del Sénia. I en funció dels resultats, caldrà revisar les reclamacions de responsabilitat patrimonial.

El síndic, Rafael Ribó, ha presentat aquest dijous 22 de març de 2018 un informe monogràfic en què exposa les bases tècniques que conclouen que Escal UGS va cometre diverses errades tècniques i va incomplir el codi de bones pràctiques. En l’elaboració de l’informe, hi ha participat el Col·legi Oficial de Geòlegs de Catalunya, el Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya, el Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya i experts de la Universitat de Barcelona.

Segons el document, la injecció de cabals excessius de gas per a un magatzem amb paràmetres molt més modestos del que va estimar Escal UGS van poder desembocar en el desenvolupament de sobrepressions excessives. 

Aquestes sobrepressions també van poder fracturar la roca segell i donar lloc a fuites de gas i petroli que en entrar a la falla d'Amposta van causar-ne la desestabilització i  el moviment. El moviment de la falla d'Amposta, al final de la seqüència d'esdeveniments descrita, és el que desencadena la sèrie de terratrèmols els últims dies de setembre i primers d'octubre de 2013.

El Síndic destaca alguns errors inacceptables en la gestió del fallit magatzem de gas: és inacceptable que es permetés iniciar un projecte altament especulatiu des del punt de vista geològic i basat en unes previsions de recuperació de petroli impossibles de materialitzar. Tampoc no es pot acceptar que l’empresa elaborés un model geològic del magatzem amb uns paràmetres extraordinaris sense una base objectiva comprovable. Finalment, considera molt poc rigoroses les estimacions de pressions de fractura de la roca segell, que van anar en sentit contrari al que apuntaven les dades.

D’acord amb l’informe presentat, l’auditoria tècnica que el Govern ha de dur a terme hauria d'investigar tots els informes elaborats per Escal UGS (4) abans de la injecció de gas. Així, caldrà analitzar si amb les dades disponibles els mesos previs als sismes, aquests es podien haver previst o fins i tot evitat . Si aquest fos el cas, caldria aclarir per què no es van prendre mesures.

Durant l'auditoria també s'hauria d'entrevistar totes les parts que van participar en l'elaboració de la plataforma Castor des del punt de vista geològic i valorar la viabilitat econòmica del projecte.

Els informes anteriors a què ha tingut accés el Síndic, entre els quals hi ha el del Massachusetts Institute of Technology (MIT), ja apuntaven que els terratrèmols van ser el resultat final de la seqüència de decisions empresarials i tècniques preses per la companyia Escal UGS.

El Síndic té previst enviar aquest informe al Govern estatal, al Parlament de Catalunya, als grups polítics amb representació al Congrés de Diputats, al Defensor del Poble d’Espanya. També li farà arribar a la magistrada del Jutjat de Vinaròs que s’encarrega del cas.

Tornar