Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

El Síndic investiga la presumpta passivitat de l’Administració en la preservació de la posidònia

10/08/2018

Es tracta d'una espècie protegida atesa la importància d’aquests hàbitats per a la conservació del patrimoni natural i la biodiversitat

Hi ha praderies de posidònia que es troben en espais naturals protegits, i que tot i això es veuen amenaçades

El Síndic ha demanat informació a la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat per saber l'estat de les praderies o alguers de posidònia a Catalunya. Davant de la presumpta manca d'actuació de les administracions competents per garantir el compliment de la normativa de protecció de la posidònia, de què ha tingut coneixement el Síndic, s'ha obert una actuació d’ofici.

La posidònia és una fanerògama marina endèmica del mar Mediterrani, que forma praderies o alguers que es distribueixen des de la superfície fins a més de 40 metres de fondària. Té un paper clau en tota una sèrie de processos geomorfològics i ecològics, com el reciclatge de nutrients, la millora de l’estabilitat dels sediments, el subministrament d’aliment per a la fauna herbívora i, sobretot, pel fet de ser un hàbitat protector i de cria per a moltes espècies.

El fondeig d'embarcacions causa danys a les praderies de posidònia, que és una espècie protegida atesa la importància d’aquests hàbitats per a la conservació del patrimoni natural i la biodiversitat.

Hi ha praderies de posidònia que es troben en espais naturals protegits. És el cas, per exemple, del massís de Cadiretes i de les praderies que es troben en camps de fondeig situats davant dels municipis de Sant Feliu de Guíxols i Santa Cristina d’Aro i Tossa de Mar. També hi ha la reserva marina de la Masia Blanca (el Vendrell) o els alguers de posidònia de la costa del Maresme, inclosos a la Xarxa Natura 2000.

El Síndic també ha demanat informació sobre quin és l'òrgan de l'administració de la Generalitat que té les funcions de garantir la protecció especial de la posidònia i, en concret, d'inspeccionar i -si escau- sancionar els incompliments de la normativa vigent, especialment pel que fa al fondeig d'embarcacions de lleure.

 

 

 

Tornar