Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

El Síndic demana informació sobre la possible explotació d'un metall estratègic al Parc Natural de l'Alt Pirineu

31/08/2018

El Síndic demana informació al Departament de Territori i Sostenibilitat sobre l'estat dels tràmits per poder dur a terme aquesta activitat.

També demana conèixer el sentit de l'avaluació de l'impacte ambiental.

El Síndic de Greuges ha tingut coneixement de l'interès d'una empresa -Neometal Sapania- per dur a terme activitats de recerca, prospecció o sondatge al Parc Natural de l’Alt Pirineu per extreure'n wolframi -també conegut com a tungstè- i or.

Segons la informació de què disposa el Síndic, l’empresa, que pertany al grup australià Apollo Minerals, ha iniciat els passos per poder explotar un jaciment de tsungstè i or al barranc del port de Salau i també al riu Salat, un punt transfronterer històric entre França i Espanya.

Les activitats previstes a l’Estat afectarien una superfície d'uns 55 km2, que majoritàriament és catalana. El desenvolupament del projecte podria tenir un gran impacte ambiental perquè suposaria obrir pistes per a vehicles, transportar-hi maquinària i fer perforacions, la qual cosa afectaria greument un territori on es preserven espècies de flora i fauna protegides.

En aquest sentit, els grups parlamentaris Catalunya en Comú Podem i CUP, la presidenta d'Alòs d'Isil (pedania d'Alt Àneu) i l'alcaldessa d'Alt Àneu, a més de diverses organitzacions ecologistes, s'han mobilitzat en contra de l'atorgament de l'autorització per a la realització d'aquestes activitats.

El Síndic té coneixement que l'empresa ha presentat la sol·licitud d'autorització i que aquesta està en tràmit de l'avaluació d'impacte ambiental simplificada. Per tot això, demana al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya que l'informi sobre l'estat en què es troba aquest permís, sobre el sentit de l'avaluació de l'impacte ambiental i sobre la valoració que fa del projecte.

Tornar