Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

Arran de l’actuació del Síndic, la defensora europea resol que el BEI ha actuat amb negligència en el projecte Castor

27/12/2018

El Banc Europeu d'Inversió va trigar més de quatre anys a respondre a la petició de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia perquè deixés de finançar el projecte

 

La defensora del poble europeu, Emily O'Reilly, ha emès una resolució en què qualifica de mala administració l'actuació duta a terme pel Banc Europeu d'Inversió (BEI) amb relació a l'assumpte del Castor. Així ho ha comunicat al Síndic, que des del primer moment ha combatut la vulneració de drets ocasionada pel projecte Castor. Concretament, la resolució de la defensora fa referència a la petició que la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia va adreçar al banc esmentat perquè aquest deixés de finançar el projecte. Una petició fonamentada en els moviments sísmics que aquest projecte va ocasionar, confirmats per l'MIT (Massachusetts Institute of Technology), i les nombroses irregularitats detectades al voltant dels informes mediambientals previs.

El BEI, que va trigar més de quatre anys a respondre, va atribuir aquesta dilació a discrepàncies entre els equips tècnics interns i també amb terceres parts contractades. La defensora del poble europeu considera inadmissible aquesta justificació, i ha recomanat al BEI que busqui fórmules conciliadores per arribar a una entesa quan es produeixin situacions que frenin les investigacions internes i que quan contracti empreses externes s'estableixin unes garanties mínimes que evitin casos com aquest.

La resolució de la defensora europea arriba un any després de la sentència del Tribunal Constitucional que anul·la el reial decret llei que donava cobertura a la indemnització a Escal i al pagament amb càrrec als contribuents, i de diverses sentències del Tribunal Suprem que anul·len els pagaments ja fets els anys 2015 i 2016. La resolució del Tribunal Constitucional va ser executada només a futur per l'Administració de l'Estat, amb relació als pagaments posteriors a la sentència, però no ha anul·lat ni restituït el pagament de la indemnització ni les quantitats ja pagades per les persones consumidores entre els anys 2015 i 2017.

En vista del recent pronunciament del Tribunal Suprem, el Síndic va recordar al Parlament la necessitat d'instar l'Administració de l'Estat a fer efectiu el retorn de tots els pagaments relacionats amb la plataforma Castor, tal com ja li havia demanat quan es va fer pública la sentència del Tribunal Constitucional. La recent sentència del Tribunal Suprem confirma els efectes retroactius de la nul·litat acordada pel Tribunal Constitucional sobre els pagaments ja fets efectius.

El Tribunal Constitucional va anul·lar les normes amb rang legal que donaven cobertura al pagament d'una indemnització i al manteniment de la plataforma Castor, que repercutien en les persones consumidores. Aquesta resolució judicial va ser executada només a futur per l'Administració de l'Estat, amb relació als pagaments posteriors a la sentència, però no ha anul·lat ni restituït el pagament de la indemnització ni les quantitats ja pagades per les persones consumidores entre els anys 2015 i 2017.

El Síndic també ha recordat que està pendent una auditoria tècnica que determini el grau de responsabilitat d'Escal en els sismes, alhora que considera que cal estudiar el possible desmantellament de la plataforma. Finalment, vol deixar constància que l'afectació que ha causat el magatzem Castor a les persones que habiten a la zona, principalment a Alcanar, Sant Carles de la Ràpita i Ulldecona, és inqüestionable. 

Tornar