Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

El Síndic i col·legis professionals reclamen el retorn de la indemnització i una auditoria tècnica del Castor

28/02/2019

Rafael Ribó ha impulsat la signatura conjunta d’un document subscrit pel Col·legi de l’Advocacia de Barcelona i els col·legis de Geòlegs, d’Ambientòlegs i d’Enginyers de Camins, Canals i Ports

També han reclamat el retorn de les quantitats pagades per les persones consumidores a la concessionària, d’acord amb les sentències emeses pel TC i TS

Video de la roda de premsa

El Síndic ha reunit aquest dijous, 28 de febrer de 2019, els representants de diversos col·legis professionals que, en el marc de les respectives disciplines i àmbits  de coneixement, han constatat que al voltant del projecte Castor s’han comès irregularitats que s’han d’aclarir amb una auditoria tècnica. En cas que es provi que l’empresa concessionària va actuar amb negligència quedaria invalidada la indemnització que hauria de rebre.

En concret, el Síndic ha impulsat la signatura conjunta d’un document que han subscrit, a banda de la institució esmentada, el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, pel que fa als aspectes jurídics, i els col·legis de Geòlegs, d’Ambientòlegs i d’Enginyers de Camins, Canals i Ports, pel que fa als aspectes tècnics. En l’escrit qüestionen la legalitat de l’execució del projecte i, en conseqüència, la legalitat de la indemnització que reclama la concessionària Escal UGS, SL.

Els signants del document també han reclamat el retorn de les quantitats pagades per les persones consumidores a la concessionària d’acord amb les sentències emeses pel Tribunal Constitucional (TC) i del Tribunal Suprem (TS).

El TC va anul·lar amb efectes ex tunc (des del moment de la suposada entrada en vigor de la norma, que s’ha d’entendre que no s’ha produït mai), primer, les normes amb rang legal que donaven cobertura al pagament d'una indemnització i repercutien aquest pagament i els costos de manteniment en la factura del subministrament de gas. Posteriorment, el TS va confirmar els efectes retroactius de la nul·litat acordada pel TC sobre els pagaments en concepte de la indemnització ja fets efectius abans que es publiqués la sentència del Tribunal Constitucional.

Les parts que han signat el document impulsat pel Síndic manifesten que la indemnització estava condicionada a la inexistència de dol o negligència en l'execució del projecte i a l'operativitat de la plataforma, però es va fer efectiva sense verificar que es complien aquestes condicions.

Per aquest motiu,  també reclamen que el Govern de l'Estat encomani una auditoria tècnica per determinar si les actuacions de la concessionària abans de la injecció de gas i en l'operació de la plataforma van ser les adequades a la configuració geològica de la zona. En l'informe Projecte Castor: Bases per a una auditoria tècnica s'argumenta aquesta necessitat.

Concretament, han subscrit aquesta petició, a banda del síndic, Rafael Ribó; en representació del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, la diputada de la Junta de Govern Susana Ferrer; el president del Col·legi de Geòlegs de Catalunya, Ramon Pérez. Per part del Col·legi  de Camins, Canals i  Ports, ha signat el document Carlos Chica i en representació del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya ho ha fet Víctor Luna.

 

Tornar