Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

El Síndic informa el Parlament de l’aprovació dels Principis de Venècia per a la protecció de la figura de l’ombudsman

25/03/2019

La Comissió de Venècia del Consell d’Europa els ha elaborat amb l’objectiu de ser un referent internacional pel que fa a les directrius que han de seguir els estats per protegir les institucions d’ombudsman

Algunes d’aquestes institucions en els últims anys han vist amenaçada la seva independència, i fins i tot la mateixa existència

En nom de l’Institut Internacional de l’Ombudsman, com a president europeu, el Síndic de Greuges de Catalunya ha liderat la consulta que es va fer a tots els defensors d’Europa sobre el text aprovat i ha participat en els grups de treball previs

“Les institucions d’ombudsman tenen un paper important en l’enfortiment de la democràcia, l’estat de dret, la bona administració i la protecció i promoció dels drets humans i les llibertats fonamentals. Tot i que no hi ha cap model normalitzat entre els estats membres del Consell d’Europa, l’Estat ha recolzar, protegir la institució de l'ombudsman i abstenir-se de qualsevol acció que perjudiqui la seva independència”. Aquest és el primer principi d’un total de 25 que conformen els Principis de Venècia (“Venice Principles”).

Es tracta d’un document recentment aprovat per la Comissió de Venècia del Consell d’Europa que el Síndic de Greuges ha traslladat al Parlament de Catalunya i a diverses defensories, atès que s’ha elaborat amb l’objectiu de ser un referent internacional pel que fa a les directrius que els estats han de seguir per protegir les institucions d’ombudsman. Algunes d’aquestes institucions en els últims anys han vist amenaçada la seva independència, i fins i tot la mateixa existència.

Elaborats a partir de l’ampli ventall de models d’ombudsman que hi ha a tot el món, aquests 25 principis abasten exhaustivament totes les situacions i els elements relacionats amb els ombudsman, des de l'elecció, l'acomiadament o els mandats fins a les garanties financeres i recursos necessaris per al correcte funcionament i independència de les institucions del defensor del poble. L’objectiu és consolidar i potenciar els ombudsman, que tenen un paper crucial en l’enfortiment de la democràcia, l’estat de dret, el bon govern i la protecció i promoció dels drets humans i les llibertats fonamentals.

Els Principis de Venècia són el resultat d’àmplies consultes amb els principals organismes internacionals de referència en aquest camp. El Comitè Directiu del Consell d'Europa per als Drets Humans ha tingut un paper rellevant en el procés. Entre les associacions de mediadors i les organitzacions internacionals que han participat en el desenvolupament d'aquest text hi ha l'Institut Internacional de l’Ombudsman, una associació global de defensors de les administracions públiques de més de 100 països i l'Oficina de l'Alt Comissionat per als Drets Humans de l'ONU.

En nom de l’Institut Internacional de l’Ombudsman, com a president europeu, el Síndic de Greuges de Catalunya ha liderat la consulta que es va fer a tots els defensors d’Europa sobre el document recentment aprovat, i també ha participat en els debats i treballs previs a la seva aprovació.

La Comissió Europea per a la Democràcia a través del Dret, més coneguda com la Comissió de Venècia, és un òrgan consultiu del Consell d'Europa d'experts independents en matèria constitucional. Establert el 1990, des de llavors ha tingut un paper destacat en l’adopció de constitucions que s'ajusten als estàndards del patrimoni constitucional europeu. La Comissió es reuneix quatre cops l'any a Venècia per a sessions plenàries i treballa en tres camps: assistència constitucional, justícia constitucional i matèria electoral.

Tornar