Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla
El Síndic s'ha adreçat a l'Ajuntament de Tossa de Mar, a l'Agència de Residus de Catalunya i a la Direcció general dels Agents Rurals
El 2016 ja va actuar d'ofici en conèixer l'existència de dinou abocaments incontrolats a la demarcació de Barcelona, amb gran èxit
A través dels mitjans de comunicació, el Síndic ha tingut coneixement de l'existència d'un abocador incontrolat al municipi de Tossa de Mar. S'apunta que s'han descobert 2.500 pneumàtics i altres residus, com ara restes d'embarcacions i plàstics vells.
L'existència de l'abocador comporta un greu perill de contaminació ambiental per l'alta toxicitat dels materials que componen els pneumàtics, especialment en cas de combustió; un increment substancial del risc d'incendi forestal si la parcel·la és de matriu forestal; un important focus de cria i propagació del mosquit tigre, que suposa un important problema de salubritat pública, i un notable risc de consolidació d'aquesta parcel·la com un gran espai d'acumulació il·legal i incontrolat de pneumàtics usats i d'altres tipus de deixalles.
En síntesi, aquest abocament incontrolat, per la naturalesa pròpia dels residus i les característiques de la ubicació, comporta un greu perill per al medi i la salut de les persones, alhora que s'està produint un dany o deteriorament greu del medi ambient.
Cal, doncs, una actuació immediata i contundent de les administracions competents per restituir el medi, regenerar l'espai degradat per l'abocament incontrolat, i garantir la salut i la seguretat de les persones i els béns. Així mateix, cal que s'adoptin les mesures oportunes per evitar la producció de danys i minimitzar el perill potencial existent.
Amb aquesta finalitat, el Síndic s'ha adreçat a l'Ajuntament de Tossa de Mar, a l'Agència de Residus de Catalunya i a la Direcció general dels Agents Rurals.
En aquest sentit, la institució ja va actuar d'ofici l'estiu de 2016 en conèixer l'existència de dinou abocaments incontrolats a la demarcació de Barcelona, concretament als municipis d'Arenys de Mar, les Franqueses del Vallès, Palau-solità i Plegamans, Cerdanyola del Vallès, Ullastret, Sant Salvador de Guardiola, Sant Fruitós de Bages, Fonollosa, Sant Mateu de Bages, Viver i Serrateix, Avinyó, Tavèrnoles, Rupit i Pruit, Sant Pere de Torelló, Sant Quirze de Besora, Alpens, Sant Agustí de Lluçanès, Pinós i la Roca del Vallés.
Tots van acceptar les recomanacions i els suggeriments del Síndic de Greuges i, a excepció de la Roca del Vallès, van acreditar la neteja i la retirada dels abocadors. El Síndic va denunciar la inactivitat de les administracions, durant deu anys en algun cas, en lloc d'adoptar mesures d'urgència davant una situació que comportava un gran risc, tant per al medi ambient com per a la salut i la seguretat de les persones.