Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

El Síndic obre una actuació d'ofici per garantir la retirada d'un abocador il·legal de pneumàtics a Bescanó

30/08/2019

El Síndic s'ha adreçat a l'Ajuntament de Bescanó i a la Direcció General dels Agents Rurals per exigir la retirada immediata de l'abocador en cas que se'n comprovi l'existència

El 2016 ja va actuar d'ofici en conèixer l'existència de dinou abocaments incontrolats a la demarcació de Barcelona

A principis d'agost també va obrir una actuació d'ofici per un abocador a Tossa de Mar 

Arran de la difusió de la notícia de l'obertura d'una actuació d'ofici per estudiar l'existència d'un abocador de pneumàtics a Tossa de Mar, un ciutadà, usuari de Twitter, va posar-se en contacte amb el Síndic per fer-lo coneixedor de l'existència d'un altre abocador, de característiques similars al de Tossa, al municipi de Bescanó.

L'existència de l'abocador comporta un greu perill de contaminació ambiental per l'alta toxicitat dels materials que componen els pneumàtics, especialment en cas de combustió; un increment substancial del risc d'incendi forestal si la parcel·la és de matriu forestal; un important focus de cria i propagació del mosquit tigre, que suposa un important problema de salubritat pública, i un notable risc de consolidació d'aquesta parcel·la com un gran espai d'acumulació il·legal i incontrolat de pneumàtics usats i d'altres tipus de deixalles.

En síntesi, aquest abocament incontrolat comporta un greu perill per al medi i la salut de les persones, alhora que s'està produint un dany o deteriorament greu del medi ambient. Així mateix, és una infracció molt greu de la normativa reguladora de residus, ja que està prohibit l'abandonament, l'abocament o l'eliminació incontrolada de pneumàtics fora d'ús i altres residus.

Amb aquesta finalitat, el Síndic s'ha adreçat a l'Ajuntament de Bescanó i a la Direcció General d'Agents Rurals.

A l'Ajuntament perquè, en cas que es comprovi l'existència d'aquest abocador il·legal, en exercici de les seves competències, està obligat a ordenar les actuacions de regeneració d'aquests espais degradats per mitjà d'un expedient d'ordre d'execució. L'incompliment de les ordres d'execució faculta l'Administració a iniciar l'execució forçosa, amb la imposició de multes coercitives i l'execució subsidiària a càrrec de la persona obligada.

I a la Direcció General d'Agents Rurals, per saber si en tenien coneixement i, si escau, facin les inspeccions oportunes.

A totes dues administracions se'ls ha demanat informació sobre quines són les actuacions administratives previstes per retirar els residus, restituir el medi ambient i regenerar l'espai degradat si es comprova l'existència d'aquests residus.

En aquest sentit, la institució ja va actuar d'ofici l'estiu de 2016 en conèixer l'existència de dinou abocadors incontrolats a la demarcació de Barcelona.

Tots els ajuntaments afectats van acceptar les recomanacions i els suggeriments del Síndic de Greuges i, a excepció de la Roca del Vallès, van acreditar la neteja i la retirada dels abocadors.  

Tornar