Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

El Síndic analitzarà l’actuació de les administracions arran de l'episodi de contaminació del riu Besòs provocat per l'incendi d'una empresa

13/12/2019

L’incendi podria tenir un fort impacte ambiental arran dels abocaments directes al riu Besòs, que poden afectar-ne la qualitat de l’aigua

El Síndic sol·licitarà informació sobre l’incident al Departament de Territori i Sostenibilitat, a l’ACA i als principals ajuntament afectats

El Síndic vol conèixer les mesures d’inspecció que s’havien dut a terme anteriorment a l’empresa en qüestió

El Síndic de Greuges de Catalunya ha obert actuació d’ofici amb l’objectiu d’analitzar l'actuació de les administracions públiques, arran de l'episodi de contaminació del riu Besòs provocat per l'incendi d'una empresa de reciclatge de dissolvents. 

El passat 11 de desembre va tenir lloc un incendi de grans dimensions en una empresa dedicada al reciclatge de dissolvents i residus industrials, situada a la vora del riu Besòs, al polígon industrial Can Buscarons de Baix, del municipi de Montornès del Vallès. Les grans dimensions de l'incendi va obligar els bombers a desallotjar el polígon industrial i es va ordenar el confinament de la població dels municipis de Montornès del Vallès, Montmeló, Martorelles i Vilanova del Vallès, en aplicació del Pla d'emergència exterior del sector químic de Catalunya (Plaseqcat).

Segons les informacions publicades pels mitjans de comunicació, les tasques i els treballs d'extinció de l'incendi van provocar abocaments directes al riu que van afectar la qualitat de l'aigua. En aquest sentit, tant els agents rurals com el personal de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) han trobat nombrosos peixos morts en diversos trams del riu, afectats probablement per l'arribada i filtració a l'aigua de restes de dissolvent de l'empresa. Segons els mitjans de comunicació, aquests productes van arribar al riu, atès que l'aigua utilitzada per apagar el foc no va ser absorbida del tot pel clavegueram. En aquest sentit, l'ACA va alertar la població de no utilitzar aigua del riu.

A més, algunes fonts apunten al fort impacte ambiental que aquests abocaments han provocat sobre l'ecosistema d'un riu per a la recuperació ecològica del qual en els darrers anys s'han fet molts esforços. El Síndic també ha tingut coneixement pels mitjans de comunicació que la Fiscalia de Barcelona ha iniciat una investigació per estudiar aquest assumpte.

En conseqüència, el Síndic s’adreçarà al Departament de Territori i Sostenibilitat, a l’ACA i als principals ajuntament afectats, per sol·licitar informació sobre les mesures d’inspecció que s’havien dut a terme anteriorment a l’empresa en qüestió, les mesures que s’han pres des que s’ha produït l’incendi per minimitzar l’impacte negatiu en el medi ambient, i també les possibles afectacions que es preveuen que pugui tenir en el territori, la vegetació, la flora i la fauna del riu Besòs.

Tornar