Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla
El proper 21 de gener el Síndic de Greuges de Catalunya organitza una jornada sobre els Principis de Venècia com a instruments per enfortir les defensories, que tindrà lloc a la seu del Síndic i que va adreçada especialment als defensors locals i universitaris de Catalunya.
La jornada s’organitza per mitjà de dues taules rodones: la primera, sobre la importància dels Principis de Venècia en el pla internacional, a càrrec de Catherine De Bruecker, mediadora federal de Bèlgica, i Robert Behrens, defensor parlamentari i del sistema de salut del Regne Unit. La segona, sobre els Principis de Venècia com a instruments per potenciar les sindicatures locals i universitàries, a càrrec de Mariano Villa, exadjunt de la Síndica de Greuges de Barcelona, i Lluís Caballol, síndic de greuges de la Universitat de Barcelona. La presentació de la jornada anirà a càrrec de Rafael Ribó, síndic de greuges de Catalunya, i les conclusions i la cloenda, a càrrec de Jaume Saura, adjunt general al Síndic de Greuges de Catalunya.
El 2 de maig de 2019 el Comitè de Ministres del Consell d’Europa va aprovar, a proposta de la Comissió de Venècia, els Principis sobre la protecció i la promoció de les institucions d’ombudsman (Principis de Venècia).
Aquest document, que ja va ser traslladat pel Síndic de Greuges de Catalunya al Parlament de Catalunya i a diverses defensories quan es va aprovar, es va elaborar amb l’objectiu de ser un referent internacional pel que fa a les directrius que els estats han de seguir per protegir les institucions d’ombudsman. En els últims anys algunes d’aquestes institucions han vist amenaçada la seva independència, i fins i tot la mateixa existència.
Elaborats a partir de l’ampli ventall de models d’ombudsman que hi ha a tot el món, aquests 25 principis abasten exhaustivament totes les situacions i els elements relacionats amb els ombudsman, des de l'elecció, l'acomiadament o els mandats fins a les garanties financeres i els recursos necessaris per al correcte funcionament i la independència de les institucions. L’objectiu és consolidar i potenciar els ombudsman, que tenen un paper crucial en l’enfortiment de la democràcia, l’estat de dret, el bon govern, i la protecció i promoció dels drets humans i les llibertats fonamentals.
En nom de l’Institut Internacional de l’Ombudsman, com a president europeu, el síndic va liderar la consulta que es va fer a tots els defensors d’Europa sobre aquest document, i també va participar en els grups de treball previs organitzats per la mateixa Comissió de Venècia.
La inscripció a les jornades és gratuïta, però les places són limitades. Per demanar més informació, podeu contactar per mitjà del correu electrònic inscripcions@sindic.cat i del telèfon 933 040 108.