Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

El Síndic estudia la coordinació entre administracions i l’aplicació dels plans i protocols de protecció civil en l’accident de la petroquímica

15/01/2020

Demanarà informació als departaments d’Interior, Territori i Sostenibilitat, i Educació, i a diversos ajuntaments afectats

A banda de les pèrdues humanes, l’accident ha tingut greus afectacions en la mobilitat (carreteres, trens) i les infraestructures

També s’analitzarà l'aplicació dels plans i protocols de protecció civil, les afectacions al medi ambient i, si s’escau, com es fa la reparació dels danys ambientals ocasionats

El Síndic trasllada el seu condol als familiars de les víctimes i es posa a la seva disposició

Arran de l’explosió i posterior incendi en una empresa dedicada a la producció d'òxid d'etilè, situada al polígon petroquímic sud, al municipi de la Canonja, en què han mort dues persones i, com a mínim, hi ha vuit ferits, el Síndic ha obert una actuació d’ofici per estudiar aspectes com ara la coordinació entre les administracions públiques, l'aplicació dels plans i protocols de protecció civil, les afectacions al medi ambient (aire, aigua, etc.) i, si s’escau, la reparació dels danys ambientals, la determinació de la responsabilitat de l'empresa d'acord amb la legislació vigent i l'atenció a les persones afectades i l'afectació als serveis públics.

Les dimensions de l'incendi van comportar l'aplicació del Pla d'emergència exterior del sector químic de Catalunya (Plaseqcat) en fase d'alerta. Tot i que no es van activar les sirenes que adverteixen la població, mitjançant un missatge de Twitter, Protecció Civil va demanar que la població de Tarragona, Salou, Vila-seca, Reus, Constantí, el Morell, i la Canonja es confinés.

Segons el mateix Departament de Territori i Sostenibilitat, no es va detectar cap presència d'elements tòxics en l'aire a l'entorn proper a l'empresa accidentada.

D’altra banda, i segons les informacions recollides dels mitjans de comunicació, una persona va resultar morta a causa de l'impacte d'un fragment metàl·lic propulsat per l'explosió en un immoble al barri de Torreforta (Tarragona), situat a més de dos quilòmetres del lloc de l'explosió.

L'accident va tenir repercussions en la mobilitat. Així, la carretera N-340, que discorre al costat del polígon, es va col·lapsar en un primer moment i es va haver de tallar al trànsit. També es va interrompre la circulació a la C-31b entre Vila-seca i Tarragona i l'enllaç de la T-315 amb l'A-7 a Reus. Igualment, la circulació de trens a l'àrea de Tarragona i Reus i Tarragona i Port Aventura també es va veure interrompuda.

En la mateixa línia, el Departament d'Educació ha informat d'algunes afectacions en les infraestructures d’alguns centres escolars de la zona.

El Síndic de Greuges ha expressat el condol afectuós als familiars de les víctimes de l'accident i desitja als ferits una prompta recuperació.

Tornar