Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

El Síndic compareix en Comissió Parlamentària per al debat de l’informe anual del MCPT i de l'informe El dret de manifestació i el paper dels cossos policials en les mobilitzacions posteriors a la Sentència del Tribunal Suprem 459/2019

09/03/2020

El Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura recomana una major interacció entre el sistema penitenciari i el d’atenció a la gent gran, pel que fa a la cobertura de les necessitats d’aquest col·lectiu vulnerable

A través de l’informe sobre l’actuació policial en els aldarulls arran de la sentència del Tribunal Suprem, el Síndic de Greuges exigeix una investigació rigorosa i imparcial

Aquest dilluns, 9 de març, el Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, acompanyat de l’adjunt general, Jaume Saura, i altres membres de l’equip, ha comparegut al Parlament de Catalunya per al debat en la Comissió del Síndic de Greuges de l’Informe anual del Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura i l’informe El dret de manifestació i el paper dels cossos policials en les mobilitzacions posteriors a la Sentència del Tribunal Suprem 459/2019.

L’informe del Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura

L'Informe anual del Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura recull les conclusions i les recomanacions més destacades incloses en l’Informe anual corresponent a l’any 2019. Durant el 2019 l’Equip de Treball del Mecanisme va visitar 42 centres amb persones privades de llibertat, seguint el protocol pautat, és a dir: sense avís previ i amb ple accés, en privat, a aquestes persones.

En aquest àmbit, el Síndic recorda que el Protocol d’Istanbul pauta la vista mèdica en privat com a dret de la persona detinguda i recomana una major interacció entre el sistema penitenciari i el d’atenció a la gent gran, pel que fa a la cobertura de les necessitats d’aquest col·lectiu vulnerable. A més, insta a la revisió dels protocols d’actuació dels diferents cossos policials en el circuit de detenció i subratlla la importància per garantir la igualtat efectiva entre homes i dones als centres penitenciaris.

Informe Dret de manifestació i paper dels cossos policials en les mobilitzacions posteriors a la Sentència 459/2019

Aquest informe analitza l’actuació dels dispositius policials desplegats des del 13 al 27 d’octubre i els possibles drets vulnerats en el context de les mobilitzacions ciutadanes.

La institució conclou que la majoria de manifestacions, les més multitudinàries, es van desenvolupar en un clima pacífic i tranquil; en canvi, algunes manifestacions minoritàries van tenir un caràcter violent que van fer necessàries les intervencions de les forces de seguretat. A parer del Síndic, les al·legacions d’excés de força i de vulneració de drets, un cop investigades, s’han de sancionar adequadament en cas que hi hagi hagut infraccions. 

Tornar