Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

El Síndic analitza abocaments i contaminació d’aigües residuals

04/08/2020

La manca d’estacions depuradores d’aigües residuals fa que 130 municipis de Lleida aboquin les aigües residuals a rius i torrents

La Comissió Europea ha advertit Espanya de la contaminació per nitrats que s’està produint a les aigües procedents de l’agricultura i la ramaderia

La institució s’ha adreçat a l’Agència Catalana de l’Aigua i als departaments competents per obtenir més informació sobre les mesures endegades per revertir la situació

El Síndic de Greuges de Catalunya ha obert recentment diverses actuacions d’ofici per estudiar la depuració d’aigües residuals en diferents parts del territori i els problemes que comporta. D’una banda, per l’abocament d’aquestes aigües directament a platges, rius i torrents en diferents municipis de Catalunya i, de l’altra, per la contaminació per nitrats que s’està produint a aigües procedents de l’agricultura i la ramaderia arreu del territori espanyol.

Abocament d’aigües residuals

Arran de diverses informacions publicades als mitjans de comunicació, la institució ha tingut coneixement que al municipi de Castelldefels s’estan produint vessaments d’aigües fecals a la platja de la Pineda, suposadament per l’avaria d’un col·lector. En conseqüència, tant l'Ajuntament de Castelldefels com la Generalitat s'han compromès a reconstruir de forma prioritària l'interconnector per evitar que els vessaments d'aigües residuals segueixin contaminant les platges.

A banda d’això, la manca d’estacions depuradores d’aigües residuals (EDAR) fa que a Lleida 130 municipis aboquin les aigües residuals directament a rius i torrents. En aquest cas, l'Agència Catalana de l'Aigua té programades diferents actuacions per reduir l'abocament d'aigües residuals, com ara la construcció de dues depuradores, a Torrefarrera i Torre-serona. També està prevista una actuació a la planta de Vilanova de Segrià.

Davant d'aquestes informacions, la institució s'ha dirigit a l'Agència Catalana de l'Aigua per conèixer quines actuacions està duent a terme per resoldre ambdues situacions, que afecten directament el medi ambient i la salubritat pública.

Contaminació de l’aigua per nitrats

El Síndic també ha iniciat una investigació arran de l’advertiment que la Comissió Europea ha fet a Espanya per la contaminació per nitrats de les aigües procedents de l’agricultura i la ramaderia. Catalunya és una de les dotze comunitats autònomes en què s’han detectat incompliments de la directiva europea sobre nitrats. Concretament, els incompliments deriven de l'actualització de la designació de zones vulnerables per nitrats i de les deficiències en el control adequat per avaluar com evoluciona la presència de nitrats.

En el marc d’aquesta actuació, i a fi de conèixer quines mesures es portaran a terme en el termini de tres mesos fixat per la Comissió  per intentar complir el que estableix la normativa sobre nitrats i evitar una possible sanció, el Síndic s'ha dirigit als departaments competents en aquesta matèria -Territori i Sostenibilitat i Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació- per obtenir aquesta informació.

Tornar