Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

El Síndic investiga el tracte inadequat a una persona gran en una residència de Terrassa

26/08/2020

En el vídeo difós s’observa com l’auxiliar maltracta la usuària mentre la seva companya de feina riu

La Generalitat ha anunciat que es personarà en les actuacions judicials que se’n derivin i ha presentat una denúncia davant els Mossos d’Esquadra

S’ha obert un expedient a les treballadores, les quals han estat apartades de les seves funcions

El Síndic de Greuges de Catalunya ha decidit obrir una investigació per estudiar els drets vulnerats després que aquest 25 d’agost diversos mitjans de comunicació publiquessin la notícia de l'acomiadament de dues treballadores de la residència Mossèn Homs de Terrassa, de titularitat pública, per un vídeo difós a les xarxes socials que recollia el tracte manifestament inapropiat a una usuària del centre.

En la gravació es veu com una auxiliar tracta de forma inadequada una persona gran i li llença la medicació perquè no se la vol prendre, mentre la seva companya –també auxiliar d’infermeria–, que enregistra els fets, riu.

Per la seva banda, la Generalitat ha anunciat que es personarà en les actuacions judicials que se’n derivin. A més, s'ha presentat una denúncia davant els Mossos d'Esquadra per si els fets són constitutius de delicte i motiven la intervenció de la Fiscalia Superior de Catalunya.

En l’àmbit administratiu, el Departament de Salut i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies han anunciat l'obertura d'un expedient a les treballadores, que han estat apartades de les seves funcions. Així mateix, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies s'ha posat a disposició de la família.

El Síndic, d’acord amb aquesta informació i atesa la gravetat dels fets, ha iniciat una investigació i demanarà informació a les administracions afectades.

Entre les seves funcions, el Síndic actua com a Mecanisme Català per a la Prevenció de la Tortura i d'altres Tractes Cruels, Inhumans o Degradants en tots els espais en què es trobin persones privades de llibertat (centres de menors, residències, centres penitenciaris) localitzats a Catalunya. Amb aquesta finalitat, pot visitar, fer recomanacions, propostes i observacions i exercir qualsevol altra funció atribuïda pel Protocol facultatiu de la Convenció de les Nacions Unides, té accés a tota la informació de les persones sobre les condicions del seu internament i pot entrevistar-se amb qualsevol persona que pugui facilitar aquesta informació.

Tornar