Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla
La institució supervisa l'Administració pel compliment del dret de les persones LGTBI i lluita contra l’LGTBI-fòbia
Es valora la feina feta pel teixit associatiu implicat en l’atenció, l’acompanyament i el seguiment de les víctimes
Arran dels casos detectats, s’ha demanat informació a la Direcció General d'Igualtat, a la Direcció General de la Policia i als ajuntaments afectats
El col·lectiu LGTBI és un dels grups vulnerables als quals el Síndic ha continuat prestant atenció en un any atípic marcat per la crisi sanitària de la COVID-19, en el qual els mitjans de comunicació s'han fet ressò de diversos incidents greus en què persones LGTBI s'han vist vexades, amenaçades o agredides per la seva identitat o orientació sexual.
D'acord amb la Llei, el Síndic de Greuges té el manament de supervisar l'Administració pel que fa al compliment del dret de les persones LGTBI i de lluitar contra l’LGTBI-fòbia, i des d'aquest àmbit ha obert diverses actuacions d'ofici durant i després de l'estat d'alarma cada vegada que ha tingut coneixement d'un incident LGTBI-fòbic, a banda de condemnar els fets i interpel·lar tota la ciutadania perquè s’impliqui en la defensa dels drets del col·lectiu.
En els darrers temps el Síndic ha actuat d’ofici davant dels actes de caràcter homofòbic i transfòbic ocorreguts a Lleida, Prades, Nou Barris i Sitges respectivament, aquest darrer en un context de violència en què també van resultar ferides altres persones de manera indiscriminada i en què destaca el gran nombre de persones arrestades, fins a vint-i-dues, que presumptament van participar en els fets.
Es posa en relleu que els incidents ocorregudes han estat denunciats oficialment davant els Mossos d'Esquadra, els quals, per la seva banda, els han traslladat a la Fiscalia de Delictes d'Odi. Tres d'aquests incidents (Lleida, Nou Barris i Sitges) són agressions físiques amb més d'una víctima.
Pel que fa al cas succeït a Prades, la institució ha tingut coneixement de les agressions i els insults a un jove per la seva condició i identitat sexual, que van mobilitzar un volum important d’institucions, teixit social i ciutadania, els quals van condemnar els fets i van mostrar tot el suport a la víctima.
En el marc de les actuacions iniciades, el Síndic de Greuges s'ha adreçat a la Direcció General d'Igualtat, a la Direcció General de la Policia i, quan ha escaigut, a l’ajuntament del municipi on van tenir lloc els fets, com ara el de Prades i el de Sitges.
Pel que fa a la Direcció General d'Igualtat, i concretament l'Àrea per a la Igualtat de Tracte i No-discriminació, la qual té l'obligació legal i el compromís polític i social, com a administració competent en aquesta matèria, d'implementar i aplicar la Llei 11/2014, s'ha demanat informació sobre quina ha estat la seva actuació quan ha tingut coneixement dels fets, ja sigui des de l'Àrea o des del SAI LGTBI corresponent, amb el benentès que han continuat operatius durant aquest temps i no han cessat la seva activitat d'atenció a les persones LGTBI i llurs famílies.
Pel que fa a la Direcció General de la Policia, el Síndic s'hi ha adreçat per saber quina ha estat la intervenció del Cos de Mossos d'Esquadra i quines accions s’han dut a terme en relació amb cada un dels fets concrets, tant en relació amb les víctimes com per a la identificació dels presumptes agressors.
Així mateix, davant el degoteig de casos i la preocupació pel creixent nombre d'atacs contra la comunitat LGTBI, el Síndic també ha considerat oportú demanar a cadascuna de les administracions amb competències en aquesta matèria informació sobre si han decidit iniciar alguna nova campanya o reforçar les actuacions en l'atenció i prevenció d'aquest tipus de violència; si s'han detectat necessitats i possibles solucions davant les situacions o els casos més greus que tenen lloc, i quines accions de coordinació s'estan duent a terme amb la resta de departaments competents i administracions implicades per combatre la violència LGTBI-fòbica i dissenyar noves polítiques públiques per posar-hi fre.
De moment, la institució ha estat coneixedora d'un nou protocol per combatre l’LGTBI-fòbia a la ciutat de Barcelona, elaborat entre l'Observatori contra l'Homofòbia, l'Ajuntament i el centre LGTBI, l'objectiu del qual és acompanyar les persones que han patit discriminació per mitjà d'assessoraments jurídics i atencions psicosocials, entre d'altres. Aquest instrument es valora molt positivament en la mesura que es configura com un nou mecanisme per intervenir davant les situacions discriminatòries garantint la coordinació i col·laboració en xarxa de tots els serveis implicats.
El Síndic valora, també, la feina feta pel teixit associatiu implicat en l'atenció, l'acompanyament i el seguiment de les víctimes.