Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

El Síndic actua d’ofici davant el presumpte maltractament d’un nadó d’un mes a Tàrrega

12/11/2020

Investiga les actuacions de detecció, prevenció i coordinació davant el presumpte maltractament
 
La normativa estableix l’obligació dels poders públics de prendre totes les mesures necessàries per protegir els infants de qualsevol forma de maltractament
 
Ha demanat informació a la DGAIA, al Servei Català de la Salut i als serveis socials de Tàrrega per valorar l’aplicació del protocols de coordinació existents

El Síndic de Greuges ha tingut coneixement a través dels mitjans de comunicació de l'ingrés en estat greu d'un nadó d’un mes de Tàrrega a l'Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona i posterior tutela de la DGAIA per presumpte maltractament.

Segons la notícia, els fets van succeir el passat 5 de novembre. L'infant va ser traslladat a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, i els professionals que el van atendre van alertar els Mossos d'Esquadra. A causa de la gravetat del seu estat, el nadó va ser traslladat i ingressat a l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.

El Síndic recorda que la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l’infant estableix l’obligació dels estats de protegir l’infant contra totes les formes de violència física o mental mentre està sota la guarda dels seus pares, tutors legals o de qualsevol altra persona que el tingui a càrrec seu.

A Catalunya, la Llei 14/2010, sobre els drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència, estableix l’obligació dels poders públics de prendre totes les mesures necessàries per protegir els infants i els adolescents de qualsevol forma de maltractament. Aquesta llei també al·ludeix a la responsabilitat dels professionals i de tots els ciutadans per a la protecció dels infants davant els maltractaments i preveu l’obligació de les diferents administracions de col·laborar des dels seus àmbits d’actuació.

Amb l’objectiu de supervisar la intervenció de les diferents administracions implicades (DGAIA, Servei Català de la Salut i serveis socials de Tàrrega)  i valorar el funcionament dels protocols de coordinació existents, el Síndic ha obert una actuació d’ofici.

El Protocol marc d'actuacions en casos d'abusos sexuals i altres maltractaments greus a menors, impulsat pel Síndic l'any 2006 arran de les mancances detectades en diversos incidents per maltractaments greus, es va elaborar amb l'objectiu d'assegurar, davant les situacions de maltractament infantil, una coordinació eficaç entre les diverses institucions implicades.

Tornar