Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

El Síndic investiga d’ofici l’incendi de la nau ocupada de Badalona

10/12/2020

El Síndic vol conèixer les actuacions que han dut a terme les administracions competents relatives a les condicions de vida a la nau, les intervencions socials i d’empadronament, les activitats que s’hi feien i la prevenció de riscos

Rafael Ribó s’ha desplaçat aquest mateix matí al lloc dels fets per conèixer de primera mà la situació i posar la institució al servei de tot allò que puguin necessitar

El Síndic ha tingut coneixement de l’incendi que ha afectat una nau al barri del Gorg de Badalona, la qual sembla que estava ocupada per unes 100 persones, entre les quals podria haver-hi menors. Fins al moment se sap que l’incident ha tingut com a conseqüència diversos morts i ferits quan intentaven fugir de les flames.

Per investigar els fets ocorreguts, el Síndic s’ha adreçat a totes les administracions implicades. Per una banda, ha sol·licitat a l’Ajuntament de Badalona conèixer des de quan tenia constància de l'ocupació de la nau, el nombre de persones que hi vivien, la seva situació d’acord amb el padró municipal, i si tenia coneixement de la presència d’infants. També li ha demanat informació sobre les actuacions que s’han estat programant des de les diferents àrees, especialment des de serveis socials, per resoldre la situació.

Quant a les actuacions policials, el Síndic ha volgut demanar informació sobre el controls policials que s’havien fet a la nau amb l’objectiu de detectar possibles infraccions o fets delictius, si hi ha hagut coordinació amb altres cossos policials i el grau de conflictivitat detectat al barri.

El Síndic també ha considerat oportú adreçar-se a la Direcció General de la Policia per demanar informació sobre si tenien coneixement de la situació, així com de les mesures endegades d’ençà de l’incident, com, per exemple, l’articulació de la unitat de mediació, tant pel que fa a l’assistència a les víctimes com per ajudar en l’operació de rescat a l’edifici.

Atesa la presència de persones estrangeres a la nau, també s'ha adreçat a la Delegació del Govern per saber si tenia coneixement del cas i si s'havia abordat el tema amb la resta d'administracions i agents implicats per dissenyar un pla estratègic entre totes per engegar un procés de regularització de les persones migrants basat en les circumstàncies d'especial necessitat previstes en la legislació aplicable en matèria d'estrangeria.

Rafael Ribó s’ha desplaçat aquest mateix matí al lloc dels fets per conèixer de primera mà la situació i posar la institució al servei de tot allò que puguin necessitar. Amb aquest objectiu, el síndic ha mantingut una reunió amb el vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès; el conseller de l’Interior, Miquel Sàmper; l’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, i la delegada del govern, Teresa Cunillera, amb els operatius tècnics responsables dels cossos de bombers, mossos d’esquadra, servei d’emergències mèdiques, guàrdia urbana i protecció civil.

Tornar