Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla
El 2019 el tribut metropolità s’ha ampliat a 36 municipis al·legant que tots els ciutadans de la metròpoli tenen el mateix dret a la mobilitat i, per tant, també les mateixes obligacions
Els nous contribuents denuncien deficiències en el transport públic i diferents nivells de prestació entre els municipis de la primera i la segona corona
Enguany el Síndic ha rebut 319 queixes de ciutadans i agrupacions veïnals de la segona corona metropolitana en què manifesten la seva disconformitat amb el tribut metropolità.
El tribut metropolità constitueix un recurs amb el qual es va dotar l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) en la Llei 31/2010 del Parlament de Catalunya per finançar els serveis prestats en el territori metropolità.
Fins l’any 2019 només el pagaven els contribuents 18 municipis, que eren els que estaven inclosos en l’antiga Entitat Metropolitana del Transport. Per aquest motiu van passar a formar part de la primera corona del transport.
L’any 2019, l’AMB el va ampliar als contribuents de 18 municipis més, els anomenats de la segona corona, que eren Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Begues, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Cervelló, Corbera de Llobregat, Molins de Rei, Pallejà, la Palma de Cervelló, el Papiol, Ripollet, Sant Andreu de la Barca, Sant Climent de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles de Llobregat, al·legant que tots els ciutadans de la metròpoli tenen el mateix dret a la mobilitat i, per tant, també han de tenir les mateixes obligacions.
No obstant l’anterior, les queixes rebudes denuncien deficiències en el transport públic i un nivell de prestació als municipis de la segona corona que en cap cas són equiparables als dels de la primera.
El Síndic recorda que la ciutadania té dret a una fiscalitat justa i, per això, demana una reforma del tribut i del sistema de finançament metropolità que garanteixi aquest dret. En aquesta línia ha adreçat un seguit de consideracions a l’AMB: