Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

Reunió dels membres europeus de l’Institut Internacional de l’Ombudsman presidida pel Síndic

07/05/2021

En l’assemblea s’ha parlat de reptes de futur i del treball acomplert durant els dos darrers anys

Rafael Ribó, fins ara president del capítol europeu, passa el relleu al defensor grec, Andreas Potakkis

 

El síndic de greuges, Rafael Ribó, com a president europeu, va participar el matí de dijous en una reunió dels membres de l’IOI Europa i l’assemblea europea de l'Institut Internacional de l'Ombudsman (IOI), que, pel context de la pandèmia de la COVID-19, ha tingut lloc telemàticament.

Durant la reunió, el síndic ha tractat la situació de tots els membres que en formen part, ha parlat de reptes de futur i ha explicat el treball fet durant els darrers dos anys.

Dels dos darrers anys de mandat, el síndic ha volgut posar èmfasi en els seminaris realitzats, entre els quals ha destacat el de gener de 2018 a Tallin, sobre els drets humans a l’era digital, que va tractar els desafiaments contemporanis en la societat digital i el paper dels defensors en la protecció dels drets humans. El taller dels drets ambientals, organitzat per l’Ararteko, també el 2018, que va permetre debatre sobre el paper dels defensors a l’hora d’afrontar els reptes actuals, com ara la contaminació o el canvi climàtic. O el taller d’intel·ligència artificial, organitzat pel mateix Síndic, durant el 2020, que va esdevenir un punt de trobada entre operadors i grans empreses, institucions internacionals, administracions, defensors i societat civil, i que va permetre debatre i dissenyar una estratègia sobre la base del respecte als drets humans.

Finalment, en una darrera part de la reunió s’ha parlat sobre la propera conferència mundial, que tindrà lloc a Dublín, tot i que per motius de salut també es farà en format virtual.

La reunió de dijous ha estat la darrera presidida pel síndic, que ha estat president de la Junta Directiva Europea des del 2009, càrrec que va renovar l’11 de novembre de 2016, amb el suport dels seus homòlegs europeus. El nou president elegit del capítol europeu serà l’ombudsman grec, Andreas Potakkis, que prendrà possessió del càrrec durant la popera conferència mundial.

Actualment, l'IOI europeu està format per una vuitantena de membres. L'Institut Internacional de l’Ombudsman va ser creat el 1978 i és una organització internacional d'institucions de defensors que agrupa ombudsman d'arreu del món. Està organitzada en sis grans regions, que són: Europa, Àfrica, Àsia, Austràlia i Pacífic, Amèrica del Sud i Carib, i Amèrica del Nord. Té com a objectius principals promoure el concepte i la institució de l'ombudsman arreu del món i potenciar l'intercanvi d'informació i experiències entre les diferents institucions.

Tornar