Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

El Síndic analitza en una jornada els efectes de la COVID-19 en els drets en l’àmbit de la privació de la llibertat

28/06/2021

La jornada s’ha fet en el marc del Dia Internacional de Suport a les Víctimes de la Tortura, que té lloc el 26 de juny

Un any més, el Síndic de Greuges ha volgut commemorar el Dia Internacional de Suport a les Víctimes de la Tortura amb l’organització d’una jornada que aquest cop ha volgut posar l’accent en els efectes de la COVID-19 en els drets en l’àmbit de la privació de llibertat.

La pandèmia de la COVID-19 ha tingut un impacte particularment significatiu en els entorns de privació de llibertat (confinament i aïllaments afegits; restriccions de les comunicacions presencials), però també ha estat una oportunitat per aplicar innovacions amb vocació de permanència. Institucions internacionals com ara el Comitè de Prevenció de la Tortura i l’Associació per a la Prevenció de la Tortura han fet recomanacions als estats sobre la gestió de la pandèmia, mentre que el Mecanisme Català adaptava les seves funcions a la nova realitat.

Durant la jornada s’ha volgut donar compte d’aquestes recomanacions i de la gestió de la pandèmia en l’entorn penitenciari i policial a Catalunya, i també amb relació a la protecció de la infància.

En una primera part, Christian Loda, del Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura, i Sara Vera López, de l’Associació per a la Prevenció de la Tortura, han debatut sobre els drets de les persones privades de llibertat en temps de pandèmia des d’una perspectiva internacional.

En la segona part s’ha organitzat una taula rodona en què han participat Miguel Á. Esteban, del Departament de Justícia, que ha parlat sobre la gestió de la COVID-19 en l’àmbit penitenciari;

Mònica Luis, intendent del cos de Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra, que s’ha centrat en la custòdia policial i les actuacions en l’espai públic durant l’estat d’alarma, i Míriam Balaguer, secretària de l’Observatori dels Drets de la Infància de la Generalitat de Catalunya, que ha tractat el tema de la vida als centres de protecció durant la pandèmia.

L'acte ha estat inaugurat pel síndic de greuges, Rafael Ribó, i clos per l'adjunt general, Jaume Saura. Durant la cloenda, Jaume Saura ha explicat la funció del Síndic i del Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura en la supervisió del sistema penitenciari i de justícia juvenil durant la pandèmia, amb una particular atenció a les mesures sanitàries adoptades per la Secretaria de Mesures Penals, i també la política de comunicacions presencials i telemàtiques als centres. Durant la seva intervenció ha destacat que la supervisió del Síndic no s’ha aturat en cap moment, malgrat les dificultats derivades de la pandèmia i dels successius estats d’alarma, i que algunes mesures adoptades durant aquests mesos, com ara les videoconferències de les persones internes amb les seves famílies, són una millora en les condicions de vida de les persones privades de llibertat que ha de continuar després de la pandèmia.

D'ençà del 2009, el Síndic té la competència específica per a la prevenció de la tortura reconeguda en la seva llei, articulada formalment amb el Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura (MCPT).

Vídeo de la jornada

Tornar