Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla
Del treball d’aquests dos dies, n’han sorgit diverses recomanacions relacionades amb els àmbits de l'educació, la prevenció de situacions de violència, la salut mental, la pobresa, les noves tecnologies, i el joc i el lleure
També reclamen més recursos de salut mental infantojuvenil per fer front a les necessitats del moment
El Consell Assessor Jove del Síndic, representat per Àngela Valldepérez i Joan Boixaderas, ha participat en format telemàtic en el Fòrum ENYA, que aquest any ha estat organitzat per Malta els dies 1-2 juliol, amb el títol “Let’s Talk Young, Let’s Talk about the Impact of COVID-19 on Children’s Rights”.
ENYA (European Network of Young Advisors) és un projecte participatiu per a infants i adolescents que es porta a terme amb el suport de la Xarxa Europea de Defensors per a la Infància (ENOC). El propòsit d'aquesta xarxa és reunir els joves implicats amb els membres de l'ENOC i facilitar la vehiculació de les seves opinions vinculades al tema de treball anual de l'ENOC.
Els nois i noies participants de diferents territoris europeus (Albània, Andalusia, País Basc, Bulgària, Catalunya, Escòcia, França, Gal·les, Grècia, Irlanda del Nord, Islàndia, Itàlia, Malta, Montenegro, Noruega, País Basc, Eslovàquia i Ucraïna) han debatut sobre l'impacte de la COVID-19 en els drets dels infants i adolescents.
Fruit del treball conjunt, han recollit diverses recomanacions relacionades amb els àmbits de l'educació, la prevenció de situacions de violència, la salut mental, la pobresa, les noves tecnologies, i el joc i el lleure, entre les quals destaca voler millorar la participació de l'alumnat, tenint en compte que la crisi de la pandèmia va posar de manifest aquesta deficiència sistèmica, millorar l’aprenentatge en línia i prendre mesures per evitar l'exclusió d'alumnat amb necessitats educatives especials, i també per respondre a les necessitats d'acompanyament i de suport de l'alumnat i les seves famílies.
També han exposat la necessitat d'adoptar mesures per a la prestació de serveis de prevenció i suport de totes les formes de violència en situacions excepcionals com la pandèmia COVID-19 que es puguin tornar a produir, per garantir un sistema holístic de protecció de la infància i una resposta immediata que impedeixi la victimització secundària dels infants, així com més recursos de salut mental infantojuvenil per donar resposta adequada a les necessitats d'infants i adolescents.
Els joves també han coincidit a reclamar que les institucions prenguin mesures per garantir la participació dels infants i adolescents en la presa de decisions sobre qüestions relacionades amb ells en situacions similars.
Han estat dos dies molt intensos i profitosos per als participants, una oportunitat d'expressar les seves opinions i de sentir-se escoltats.