Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

El síndic planteja a Brussel·les el compliment de la normativa europea de protecció dels deltes de l’Ebre i del Llobregat

22/09/2021

En el marc d’una reunió amb l’ombudsman de la Unió Europea s’ha mostrat preocupat per la manca d’un pla específic de protecció dels deltes a Catalunya

S’ha reunit amb membres de la NEON per tractar l’increment del preu de l’electricitat a Europa

Proposa a NEON (National Energy Ombudsman Network) una declaració conjunta a la Comissió sobre el dret als subministraments bàsics davant el preu de l’electricitat

El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha mantingut una reunió amb l’equip del Defensor del Poble de la Unió Europea per parlar de diversos problemes relacionats amb el medi ambient a Catalunya.

El passat mes d’abril, el Síndic de Greuges va elevar la situació actual del delta de l’Ebre a la Comissió Europea i a la defensora del poble de la UE. El gener de 2020 va obrir una actuació d’ofici arran de les importants afectacions que havia tingut el temporal Glòria, que va fer que l'aigua del mar arribés a entrar fins a tres quilòmetres riu Ebre amunt, que negués milers d'hectàrees d'arrossars, fes desaparèixer la barra del Trabucador, destruís muscleres i es malmetessin collites i infraestructures agràries, entre d'altres.

En aquest context, la defensora del poble europeu li va traslladar que la Comissió Europea tenia en tramitació un procediment d'infracció contra Espanya per la manca de compliment de les directives en allò que afecta les zones d'especial protecció de la biodiversitat i per a les aus, entre les quals figuren els deltes de l’Ebre i del Llobregat.

En resposta a aquest document, el Síndic de Greuges es va reunir amb la Taula de Consens i va traslladar-li un conjunt d’observacions i de recomanacions, entre les quals destacava que el delta de l’Ebre no disposa d’un pla específic de protecció ni de mesures de conservació concretes, i que és imprescindible l’activació de mecanismes de col·laboració entre les administracions de l’Estat i de la Generalitat per poder actuar de manera coordinada en la protecció d’aquest espai.

El Síndic també ha plantejat els problemes de la possible ampliació de l’aeroport del Prat, que va estudiar en el marc d’una actuació d’ofici davant les possibles afectacions que podia tenir en la protecció dels espais naturals del delta del Llobregat, sobre el qual la Comissió Europea també denunciava la manca d’actuació de les administracions en la seva tutela i preservació. El Síndic ha exposat la seva posició de valorar l'alternativa zero com la millor opció des d'un punt de vista estratègic o ambiental, que implica poder triar, entre diferents alternatives possibles, la que millor salvaguardi els interessos generals des d'una perspectiva global i integrada, tenint en compte tots els efectes derivats de la infraestructura o activitat projectada. Ara més que mai aquesta institució subratlla que és el moment de posar la imaginació al servei del desenvolupament de solucions per a la satisfacció de les necessitats humanes sense comprometre la possibilitat que les generacions futures satisfacin les seves pròpies necessitats.

El preu de l’electricitat

El síndic també s’ha reunit amb Eric Houtman, ombudsman federal de l’energia de Bèlgica i membre de la NEON (National Energy Ombudsmen Network), per abordar l’increment del preu de l’energia elèctrica a Espanya, però també a Europa. El preu de l'electricitat als mercats majoristes està lligat a la cotització del gas natural i del CO2 als mercats internacionals, i el preu del gas s'ha incrementat un 250% des del febrer del 2021 i les previsions apunten que continuarà augmentant almenys fins al març de 2022.

A Espanya el preu mitjà de l'electricitat al mercat majorista també s'ha incrementat notablement durant el 2021 i s’ha traslladat a la factura que paguen els consumidors domèstics, que ha batut records històrics, tot i les mesures adoptades pel Govern espanyol.

En l'informe El dret al subministrament bàsic d'electricitat: obstacles i solucions en el preu, l'accés al servei i la garantia de la seva qualitat, de març de 2019, ja es proposaven algunes mesures per reduir la factura en un 50%, que han estat aprovades parcialment el 2021 pel Govern de l'Estat, com ara la reducció temporal de l'IVA al 10% o treure de la factura els costos del sistema no relacionats directament amb el subministrament de la persona consumidora (com les subvencions a les renovables).

La proposta de la Comissió Europea “Fit for 55”, presentada aquest estiu, pretén avançar al 2030 la reducció d'un 55% de les emissions de gas i del carbó amb l'objectiu de mitigar el canvi climàtic i, de retruc, abaratir el cost de l'energia per als consumidors gràcies a l'impuls de les energies renovables. Per aconseguir-ho, a parer del Síndic, cal situar la descarbonització fora del mercat.

En aquest context, el Síndic ha proposat la necessitat de fer una declaració conjunta de tots els membres de la NEON per demanar que la Unió Europea prengui les mesures necessàries que permetin l’accés als subministraments bàsics de totes les persones a un preu assequible.

El treball proposat pel Síndic comptarà amb una anàlisi comparativa de les mesures apuntades pels diferents governs per detectar les pràctiques que millor protegeixin els consumidors més vulnerables, que amb l’arribada de l’hivern poden veure agreujada la seva situació.

Tornar