Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

El Síndic inicia una actuació d’ofici per vetllar per l’acollida de les persones ucraïneses per part de les administracions

11/03/2022

Vol conèixer els protocols de coordinació de les diferents administracions competents en l’acollida

Farà un seguiment de les mesures que s'adoptin per protegir els drets dels infants acollits

El Síndic ha tingut coneixement de diferents iniciatives solidàries per vehicular l'arribada de persones refugiades ucraïneses, algunes liderades per entitats com ara organitzacions sense ànim de lucre, ONG o entitats religioses, i altres liderades per entitats locals (consells comarcals i municipis).

També és coneixedor de l'Acord adoptat per la Comissió Interministerial d'Asil i Refugi (CIAR) del Govern de l'Estat per a la regularització de la situació administrativa de forma ràpida de les persones ucraïneses, i de la decisió d'oferir tres grans espais d'acolliment a Barcelona, Alacant i Madrid.

Ara bé, segons algunes informacions aparegudes a la premsa, moltes de les iniciatives solidàries que s'estan duent a terme al territori, especialment per part de les administracions i entitats locals, es duen a terme sense el suport o la coordinació de l'Administració de la Generalitat. És per això que des d'alguns sector es demana al Govern de la Generalitat i al Govern espanyol més informació, protocols i coordinació amb l’objectiu de planificar millor les intervencions que calen i donar una atenció més personalitzada d’acord amb les necessitats concretes en cada cas.

El Síndic manifesta que la coordinació de totes les administracions (europees, estatal, autonòmiques i locals) en el procés d'acolliment de les persones refugiades és indispensable per garantir els drets d’aquestes persones. Per tot això, ha obert una actuació d’ofici i ha sol·licitat informació a la Direcció General de Migracions, Refugi i Antiracisme per conèixer els protocols d’acollida actuals, els recursos de què es disposa i els mecanismes de coordinació que hi ha en l’actualitat.

El Síndic també es mostra preocupat davant el risc que molts infants puguin veure vulnerats els seus drets durant aquest procés de fugida, especialment davant el risc de patir violència i ser víctimes de tràfic i explotació. I és que la situació de conflicte armat a Ucraïna ha comportat, segons dades d'UNICEF, el desplaçament de milers d'infants fora del país, molts dels qual no es troben acompanyats dels seus pares o n'han estat separats.

En aquest context, a Catalunya nombroses famílies s'han ofert per acollir infants d'Ucraïna, i la Generalitat ha anunciat l'establiment d'un dispositiu específic per facilitar l'acolliment d'aquests infants. Per això, el Síndic ha iniciat una actuació d’ofici que té per objectiu analitzar la situació i fer el seguiment de les mesures que s'adoptin per protegir aquests infants i garantir el ple respecte dels seus drets.

Tornar