Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

El Síndic obre una actuació d’ofici per estudiar l'episodi de contaminació de l'aigua potable als municipis de les Garrigues

11/05/2022

Vint-i-cinc municipis de les Garrigues no poden consumir aigua de l’aixeta des del passat 6 de maig

El Síndic ha demanat informació a l’Agència Catalana de l’Aigua, a la Secretaria de Salut i a l’Agència Catalana de Consum per estudiar el cas

El Síndic de Greuges de Catalunya ha tingut coneixement pels mitjans de comunicació que des del passat 6 de maig els vint-i-cinc municipis que formen part de la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues no poden consumir aigua de l'aixeta, després que s'hi hagin trobat restes de pesticides. La Mancomunitat ha explicat que s'han instal·lat uns filtres de carbó actiu per solucionar la incidència, i que esperen que estigui resolta en breu. Segons les informacions de què disposa la institució, les persones afectades es veuen obligades a comprar aigua embotellada, atès que no se'ls ha ofert cap tipus de subministrament alternatiu.

Amb l’objectiu d’estudiar el tema amb profunditat, el Síndic ha obert una actuació d’ofici i s’ha adreçat a la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues, a l’Agència Catalana de l’Aigua, a la Secretaria de Salut Pública i a l’Agència Catalana de Consum.

En concret, la institució vol conèixer les causes i l'origen de la contaminació, les possibles mesures de compensació previstes, les actuacions preventives i correctores endegades o previstes, la informació que s'ha donat a les persones usuàries i les analítiques que s’han dut a terme. El Síndic també ha preguntat a l’Agència Catalana del Consum sobre les mesures d’assistència i col·laboració que s’han emprès amb els ajuntaments i la Mancomunitat per garantir els drets de les persones consumidores, atès que l’aigua és un servei bàsic.

Tornar