Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

El Síndic de Greuges de Catalunya i la Sindicatura de Greuges de Barcelona col·laboren per atendre presencialment les persones de la ciutat de Barcelona

08/02/2023

Avui s’ha fet el primer desplaçament conjunt per atendre les persones del barri d’Horta

El 2023 es faran tres desplaçaments conjunts més a diferents barris de la ciutat

 

Avui, 8 de febrer, la síndica de greuges de Catalunya i el síndic de greuges de Barcelona han fet la seva primera atenció presencial conjunta a la ciutat de Barcelona. Un equip de les dues institucions s'ha desplaçat a la Biblioteca Horta-Can Mariner i s'hi han recollit 20 queixes i consultes, la majoria per temes de consum (electricitat, llum i gas), mobilitat i urbanisme (circulació i superilla). A partir d’aquí, la Sindicatura de Greuges de Barcelona intervindrà en les queixes relacionades amb l’Administració municipal, i el Síndic de Greuges de Catalunya s'ocuparà de les queixes referides a altres administracions i a empreses de serveis d’interès general.

Aquest treball conjunt té la voluntat de fomentar la col·laboració entre les dues institucions i de facilitar l’accés, l’atenció i la garantia dels drets de les persones. A més, també suposa una millora en l’ús dels recursos públics. Per això, ja està previst repetir l’experiència en els mesos vinents als barris de Sagrada Família, Sant Martí i Sants.

Any 2022: primera resolució conjunta de les dues institucions

Amb aquest mateix esperit de col·laboració s'emetia, el març de 2022, la primera resolució conjunta del Síndic de Greuges de Catalunya i la Sindicatura de Greuges de Barcelona. En aquella ocasió es va tractar la ubicació, al costat d’una escola, d’un alberg d’acollida per a persones sense llar i amb addiccions, fet que preocupava el veïnat, l’Associació de Famílies d'Alumnat i la Direcció de l’escola. En aquella primera resolució conjunta es demanava a les administracions implicades que prenguessin mesures per evitar que la ubicació de l'alberg afectés les matriculacions de l'escola i per garantir la inversió necessària per consolidar el projecte educatiu del centre. Amb el temps s’ha constatat que s’han dut a terme accions per assegurar un entorn segur i que l’alberg no ha tingut conseqüències en la segregació escolar. 

Els desplaçaments al territori

30 anys després del primer desplaçament del Servei d’Atenció a les Persones, aquest gest per descentralitzar i apropar la institució a les persones de tot Catalunya s’ha convertit en una pràctica habitual. Al llarg de 2022 s’han fet 123 desplaçaments arreu del país i s’han atès 1.784 visites. Quatre d'aquests desplaçaments s'han fet dins la mateixa ciutat de Barcelona (Raval, Gràcia, les Corts i Bon Pastor) i han servit per iniciar més de 160 actuacions.

“Volem ser molt proactius en el diàleg amb les entitats del territori i altres actors, com les sindicatures i defensories locals, que estan a primera línia en la defensa de drets”, afirmava la síndica, Esther-Giménez Salinas, durant el desplaçament d'avui. Per aquest motiu, un dels objectius del seu mandat és que el personal de la institució trepitgi el territori i conegui de primera mà les qüestions que afecten les persones.

Tornar