Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

Avancem en la garantia dels drets dels universitaris

11/05/2023

Primera trobada de la síndica amb els síndics universitaris

La síndica de greuges de Catalunya, Esther Giménez-Salinas, i els dos adjunts, Jaume Saura i Aida C. Rodríguez, s’han reunit avui a la seu de la institució amb els síndics universitaris de Catalunya.  

És la primera trobada de Giménez-Salinas amb aquests defensors, i ha volgut destacar el paper que tenen com a part fonamental de la xarxa de defensa dels drets de les persones. En aquest sentit, veu imprescindible la col·laboració mútua i el treball compartit per millorar l’atenció del col·lectiu universitari i garantir els seus drets.

Durant la trobada s’ha fet una reflexió al voltant de la Llei de convivència universitària (Llei 3/2022, de 24 de febrer) i les possibilitats que planteja pel que fa a les vies alternatives de resolució de conflictes, en especial la mediació, la creació de comissions de convivència i el desenvolupament normatiu per part de les diferents universitats. La síndica, que defensa que la justícia restaurativa s’apliqui a tots els àmbits de la societat, ha manifestat que la manera de concebre el procés de resolució d’aquests conflictes ha de ser a través de l’acord, buscant la conciliació i no la imposició.

En un altre punt, els síndics universitaris han manifestat la seva preocupació davant les poques garanties que hi ha en la gestió telemàtica de tràmits (preinscripció, matrícula...) i s’ha acordat treballar perquè es proporcioni algun tipus de comprovant o resguard de la tramitació que s’hagi fet.

També s’ha compartit la inquietud sobre l'accés als estudis de medicina, que genera queixes a les institucions de defensors, ja que el nombre de places que s’ofereixen no són suficients per abastir la demanda. A més, algunes de les especialitats més requerides socialment, com medicina familiar, no són de les que més escullen els graduats. En aquest punt també s’han tractat els problemes de gestió que suposa el districte universitari únic. Aquí s’ha destacat la necessitat que hi hagi més coordinació entre les comunitats autònomes, per garantir que els estudiants puguin cursar els estudis des de l’inici del curs. En relació amb això s’ha adoptat el compromís de fer un estudi a partir de les aportacions de tots els defensors.

La propera trobada tindrà lloc en el marc de les activitats de la Xarxa Vives d’Universitats, a principis del mes de juliol. Aquesta xarxa és una institució sense ànim de lucre que representa i coordina l’acció conjunta de vint-i-dues universitats. La finalitat de la Xarxa Vives és potenciar les relacions entre les institucions universitàries de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, la Catalunya Nord, Andorra i Sardenya, a fi de crear un espai universitari que permeti coordinar la docència, la recerca i les activitats culturals i potenciar la utilització i la normalització de la llengua.

Tornar