Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

''Res sobre nosaltres sense nosaltres!''

13/09/2023

Dues joves catalanes van participar en una jornada internacional per reflexionar sobre el paper de les institucions de defensa dels drets de la infància

El Consell Assessor Jove del Síndic de Greuges és una eina d’escolta i participació dels infants i joves

Dues membres del Consell Assessor Jove (CAJ) del Síndic de Greuges van participar en una trobada de la Xarxa Europea de Joves Assessors (European Network of Young Advisors, ENYA), que va tenir lloc a Malta a principis de juliol. La jornada tenia per objectiu reflexionar sobre el paper de les institucions de defensa dels drets de la infància.

La Convenció sobre els drets de l’infant de l’any 1989 va incloure per primer cop el dret a la participació dels menors de divuit anys. Tot i això, la nostra societat no sempre disposa dels canals necessaris i de les possibilitats d’escoltar els infants i adolescents.

Amb la voluntat de poder copsar l’opinió dels joves, el curs 2007/2008 la institució del Síndic de Greuges va crear el CAJ, del qual en aquesta darrera edició formen part 17 alumnes d’entre catorze i quinze anys de 8 centres educatius de Catalunya.

La xarxa ENYA anualment organitza un fòrum perquè joves de diversos territoris, acompanyats dels seus coordinadors, puguin relacionar-se, conèixer altres cultures i, sobretot, debatre i compartir opinions sobre un tema escollit prèviament i que cada grup ha treballat amb anterioritat. En la trobada d’enguany a Malta, en la qual van participar 35 joves d’arreu d’Europa, les representant del CAJ van ser Leila Serroukh, alumna de l’Institut Sants de Barcelona, i Alba Molina, de l'IES Terrassa.

Fruit de la feina d’aquells dies, els joves participants van concloure que era necessari augmentar la visibilitat, l’accessibilitat i el paper independent de les institucions de defensa dels drets dels infants. Les recomanacions que van sorgir de la trobada es van recollir en un document i es presentaran a la 27a edició anual de la Xarxa Europea de Defensors de la Infància (European Network of Ombudsmen for Children, ENOC), que tindrà lloc del 19 al 21 de setembre a Brussel·les. Leila Serroukh tornarà a ser la representant catalana.

Tornar