Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

La síndica defensa que l’amnistia restaurativa és important per resoldre el conflicte català

25/10/2023

Ha participat a Luxemburg en una taula rodona sobre el paper dels ombudsman davant dels conflictes nacionals

La síndica de greuges de Catalunya, Esther Giménez-Salinas, s’ha desplaçat a Luxemburg per participar al seminari "Gestió de crisi: quin paper tenen els ombudsman?", organitzat per l’Associació d'Ombudsman i Mediadors de la Francofonia (AOMF) i que ha tingut lloc els dies 24 i 25 d’octubre.

L'AOMF té com a missió principal promoure el paper dels ombudsman als països de parla francesa tant d'Europa com d'Amèrica i Àfrica, i fomentar el desenvolupament i la consolidació d'institucions de mediació independents.

El seminari s’ha organitzat al voltant dels papers que tenen les institucions de defensa de drets en tres supòsits concrets: una crisi sanitària, una crisi nacional i una crisi climàtica.

En la taula rodona sobre les crisis nacionals, en la qual també han participat les defensores de Burkina Faso i del Principat de Mònaco, Esther Giménez-Salinas ha parlat sobre el conflicte entre Catalunya i Espanya, que es va intensificar arran del referèndum de l’1 d’octubre de 2017. Aquest referèndum va tenir un seguit de conseqüències, com ara l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola al Govern i a l'Administració de la Generalitat de Catalunya, i la presó i l’exili per als acusats d’organitzar-lo.

La síndica ha fet un repàs històric del conflicte, que considera que va iniciar-se amb la retallada de l’Estatut d’autonomia de Catalunya de l’any 2006. També ha volgut denunciar la dimensió penal que ha adoptat aquest conflicte, malgrat tractar-se d’una crisi eminentment política: “La judicialització dels conflictes polítics no és una bona opció, ni tan sols per a la mateixa justícia”, ha manifestat.

Tot seguit ha volgut destacar la importància que va tenir la concessió dels indults, que van significar un primer pas cap a la normalització, però ha volgut posar de manifest que “queda un llarg camí per fer i moltes ferides obertes”. També ha valorat positivament la supressió del delicte de sedició del Codi penal, atès que “era un delicte antiquat, no conforme amb la legislació europea i amb unes sancions excessivament altes”.

Finalment, ha tancat la seva intervenció expressant que la via de l'amnistia  pot semblar injusta en algunes ocasions, però que és necessària. Perquè sigui possible, ha d’incorporar els principis de la justícia restaurativa i ha de tenir presents tres condicions: aportar pau social, tenir unes conseqüències favorables superiors als perjudicis i comptar amb el suport d’una àmplia majoria. 

Tornar