Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

''Els infants tenen dret a viure en una llar''

16/01/2024

La síndica demana més recursos per a les famílies per garantir el dret dels infants a viure en un entorn familiar

Avui s’han debatut al Parlament dos informes d’infància: un sobre el sistema protector dels infants i un altre sobre els drets en l’entorn digital

La síndica de greuges de Catalunya, Esther Giménez-Salinas, i l’adjunta d’infància,  Aida C. Rodríguez, han comparegut avui al Parlament per debatre dos informes d’infància.

Primerament, en una sessió conjunta entre la Comissió d’Infància i la del Síndic de Greuges, s’ha presentat i debatut l’informe La desinstitucionalització del sistema de protecció a la infància i l’adolescència, que tenia per objectiu analitzar les principals disfuncions del sistema de protecció actual. En aquest context, la síndica ha posat l’accent en el dret primordial dels infants i adolescents a viure i créixer en un entorn familiar, sobretot perquè la institucionalització té diversos efectes negatius per al seu desenvolupament. En paraules de la síndica, “l’ingrés en un centre residencial ha de ser sempre una mesura excepcional i el darrer recurs”.

Durant la intervenció també ha destacat algunes recomanacions que tant l’Administració com el Parlament haurien de tenir en compte per millorar el sistema actual:  

  • Cal donar més suport a les famílies per prevenir el risc i crear un subsistema d’acompanyament intensiu a aquestes famílies.
  • Cal crear un sistema de garanties en el procediment de desemparament i en l’execució.
  • Cal promocionar les famílies d’acolliment professional.
  • Cal evitar que hi hagi infants menors de sis anys residint en centres, i especialment menors de tres anys.
  • Cal reforçar un model de centre residencial que no superi el màxim de dotze places.
  • Cal assignar personal referent per als infants i adolescents al llarg de la seva trajectòria al sistema de protecció.

Els membres d’ambdues comissions s’han mostrat d’acord amb la necessitat de fer canvis en el sistema de protecció a la infància en la línia del que proposa l’informe. 

Tot seguit, davant la Comissió d’Infància, s’ha presentat i debatut l’informe La protecció dels infants i els adolescents en l'entorn digital. En aquest punt, la síndica i l’adjunta han posat en valor l’avenç que suposa l’accés a les tecnologies de la informació, però també han alertat d’alguns dels perills i riscos que comporta, que poden suposar una vulneració dels drets dels infants i dels adolescents, com ara el dret a un desenvolupament correcte, a la salut o a la integritat. Davant d'això, han demanat al Parlament que s’avanci en la regulació i el control a les xarxes socials, especialment per garantir els drets dels infants i adolescents.

Tornar