Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Administració de Justícia a Bòsnia

El 2005 el Síndic i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) van signar un conveni de col·laboració per posar en marxa el projecte “L’ombudsman com a agent impulsor de millores en l’àmbit de l’Administració de justícia”. La iniciativa es va dur a terme amb la col·laboració de l’ONG local Balkan Human Rights Network (Xarxa balcànica de drets humans) d'abril de 2005 a maig de 2008.

A Bòsnia i Hercegovina hi ha tres institucions d’ombudsman: una d’estatal i una per a cada entitat: la Federació de Bòsnia i Hercegovina, i la República Srpska. El projecte estableix accions específiques per crear relacions institucionalitzades entre els ombudsman, el poder judicial i la Fiscalia, les quals ja van signar, a final del 2005, un conveni de col·laboració amb aquest objectiu.

També pretén coordinar les actuacions de totes les parts implicades en la prevenció i la investigació de maltractaments a menors amb l’elaboració i la signatura d’un protocol bàsic d’actuació. El Síndic, impulsor d’un protocol d’aquest tipus a Catalunya, ha organitzat diverses activitats sobre el tema a la zona, com ara seminaris, taules rodones, tallers i conferències per tal d'impulsar l'adopció d'un document similar a Bòsnia i Hercegovina.

Aquest procés va culminar al maig de 2008, quan a la seu del Consell General de la Judicatura i la Fiscalia de Bòsnia i Hercegovina, a Sarajevo, va tenir lloc l'acte de presentació del Protocol marc d'actuacions en casos de maltractaments als infants.

Val a dir que l'obtenció d'un text definitiu va ser un procés lent, atès que el grup de treball era nombrós però també perquè alhora es volia garantir que el Protocol marc comptés amb el suport de totes les institucions competents en la detecció, la prevenció i l'actuació en l'àmbit dels maltractaments a menors.

El text del Protocol podeu consultar-lo descarregant la versió electrònica de la publicació que es va fer servir per difondre'l. A la portada interior de la publicació apareixen les quinze institucions bosnianes que van participar en la redacció.

Protocol marc d'actuacions en casos de maltractaments als infants

Descarregueu document en pdf (versió en català i castellà)
Descarregueu document en pdf (versió en bosnià)
Descarregueu document en pdf (versió en anglès)