eButlleti Setembre2013 Logo

El Síndic demana accions governamentals urgents per garantir el dret dels infants a una alimentació adequada

@Jordi Soteras
El síndic, Rafael Ribó, ha comparegut davant la Comissió Permanent del Parlament de Catalunya per explicar l'informe La malnutrició infantil a Catalunya, i ha demanat canvis en les polítiques socials per combatre-la. Tot i que a Catalunya no es detecta un problema estructural de desnutrició infantil, sí que hi ha un problema real de malnutrició per raons econòmiques, és a dir, infants que no tenen una dieta equilibrada a causa de les dificultats econòmiques de les seves famílies.
Més informació

Rafael Ribó insta l'Administració a indemnitzar les víctimes de les pilotes de goma

El síndic ha demanat perdó a les víctimes pel retard a iniciar les actuacions i emetre les resolucions, com ara demanar una moratòria en l'ús de les pilotes de goma, i ha lamentat davant el Parlament la lentitud de les autoritats i les institucions implicades a l'hora d'abordar la problemàtica. A més, ha recordat el compromís del conseller Espadaler de portar a la pràctica els acords que aprovi el Parlament de Catalunya en matèria de seguretat pública.
Més informació

Oberta una investigació sobre la supervisió dels infants tutelats

@Parlament
Arran de la detenció per presumpte abús sexual i tinença de pornografia infantil d'un veí del poble de Castelldans que era acollidor d'infants tutelats per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), el Síndic va obrir una actuació d'ofici el 9 de juliol i es va adreçar tant a l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA) com a la DGAIA per sol·licitar informació.
Més informació

El Síndic proposa una renda de suficiència econòmica garantida per als infants en situació de pobresa

@Jordi Soteras
El síndic de greuges i l'adjunta per a la defensa dels drets dels infants han comparegut davant la comissió d'infància del Parlament de Catalunya per explicar el darrer Informe sobre els drets de l'infant, en què denuncien que les administracions no han preservat les polítiques i les prestacions adreçades als infants, especialment als que es troben en una situació de vulnerabilitat. Entre les recomanacions destaca que en els casos de pobresa hi hagi una renda de suficiència econòmica garantida.
Més informació

Recomanació perquè s'equipari fiscalment les famílies monoparentals a les nombroses per combatre la pobresa infantil

@Sindic
El Síndic ha proposat al Govern de l'Estat, al de Generalitat i a les corporacions locals que equiparin els beneficis fiscals de les famílies nombroses als de les monoparentals. Segons Rafael Ribó, aquesta mesura pot esmorteir l'elevada prevalença de la pobresa en les famílies monoparentals i és coherent amb el deure de les administracions de donar suport i atenció especial a les famílies amb dificultats especials.
Més informació

El Síndic insisteix que cal un sistema de redreçament de deutes gratuït i proposa que s'ampliï l'accés al lloguer social

@Jordi Soteras
Després de fer balanç del grau de compliment de les seves recomanacions en matèria d'habitatge, el Síndic considera que les mesures adoptades davant els procediments d'execució hipotecària estan adreçades a un col·lectiu molt restringit de deutors, i recomana que es destini a lloguer social el 30% dels immobles obtinguts a baix cost pel fons social d'habitatges. A més, recorda que cal que es modifiqui la Llei d'hisendes locals per eximir de pagar plusvàlues els qui perden l'habitatge per execució hipotecària.
Més informació

Suggeriment sobre l'elaboració de protocols per a les proves de selectivitat

@Jordi Soteras
Els errors detectats en l'elaboració de l'examen de matemàtiques de la prova d'accés a la universitat de juny de 2013 van portar el Síndic a obrir una investigació. Després d'estudiar el cas i analitzar les propostes de la Comissió Interna del Departament d'Economia i Coneixement, creada arran de la incidència, Rafael Ribó ha recomanat que s'agiliti l'elaboració de protocols per millorar el procés de revisió dels exàmens de la prova d'accés a la universitat.
Més informació

Recepció de queixes a Cerdanyola, Palafrugell i les Franqueses

Durant el mes de setembre de 2013, l'oficina del Síndic es desplaçarà a Cerdanyola del Vallès, el dia 17; a Palafrugell, el dia 19, i a les Franqueses del Vallès, el 26. L'objectiu de les visites és apropar la institució a les persones perquè puguin presentar queixes i consultes sobre les administracions públiques i sobre les empreses que presten serveis d'interès general (aigua, llum, gas, telèfon). Prèviament, cal concertar l'entrevista per mitjà del telèfon 900 124 124 o del correu electrònic sindic@sindic.cat.
Més informació

Síndic de Greuges de Catalunya

Lluís Companys, 7 · 08003 Barcelona. Tel. 900 124 124 sindic@sindic.cat|http://www.sindic.cat/
Subscripció|Donar-se de baixa|Avís Legal

D'acord amb la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, i de la Llei 34/2002, d'11 de juliol, de serveis de la societat de la informació i de comerç electrònic, el Síndic de Greuges de Catalunya garanteix la confidencialitat i la seguretat en el tractament de les dades de caràcter personal (adreça de correu electrònic), necessàries per poder enviar el butlletí electrònic. Podeu exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició mitjançant un correu electrònic a la bústia sindic@sindic.cat. Si no tenim cap comunicació per part vostra, les dades continuaran a la nostra base de dades.