eButlleti Desembre2014 Logo

Informe anual sobre els drets dels infants. Deu reptes per garantir la Convenció sobre els drets de l'infant

@Síndic
L'Informe anual sobre els drets dels infants, presentat pel Síndic coincidint amb el 25è aniversari de la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant, recull les principals mancances detectades per la institució durant l'últim any en l'àmbit de la infància. El Síndic constata que els infants socialment més desprotegits tenen menys oportunitats que la resta i acostumen a patir vulneracions dels seus drets bàsics, i proposa deu reptes principals en què cal posar l'accent per donar compliment efectiu a la Convenció.
Més informació

Responsabilitat col·lectiva davant dels que vulneren drets dels infants

@Síndic
Amb motiu de la commemoració del 25è aniversari de la Convenció de les Nacions Unides sobre el drets de l'infant, el Síndic de Greuges de Catalunya va organitzar, juntament amb la Plataforma d'Infància de Catalunya (PINCAT) i la Taula per la Infància i l'Adolescència a Catalunya (TIAC), una jornada dedicada a evidenciar l'existència de mites socialment estesos al nostre país i que legitimen la vulneració dels drets de la Convenció. La declaració final recull algunes reflexions i recomanacions per combatre aquesta situació.
Més informació
Vídeo de la Jornada

El Síndic proposa que es reconegui per llei el dret a l'aigua, l'electricitat i el gas

@Síndic
El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha presentat l'Informe sobre el dret als subministraments bàsics, en el qual obre el debat de la regulació i el reconeixement del dret d'accés a serveis essencials com ara l'aigua, l'electricitat i el gas. El Síndic suggereix que es fixi un subministrament mínim garantit a un preu assequible i un sistema tarifari acumulatiu i que fomenti l'estalvi energètic. També planteja reforçar les facultats de l'ombudsman per a la resolució alternativa de conflictes
Més informació

Pobresa energètica: El Síndic insta el Govern a signar convenis amb les empreses subministradores

@Jordi Soteras
Amb motiu de la compareixença al Parlament sobre pobresa energètica, el síndic, Rafael Ribó, ha criticat la suspensió del Decret llei com a conseqüència del recurs d'inconstitucionalitat presentat pel Govern espanyol, però ha demanat mesures alternatives més profundes, més enllà dels ajornaments temporals. El Síndic considera que cal buscar vies alternatives i més profundes, algunes a l'abast del Govern de la Generalitat, com ara els convenis amb les empreses subministradores, que s'haurien de potenciar al màxim.
Més informació

Transport públic: El síndic insisteix que cal fer efectiu el sistema tarifari integrat

@Síndic
El Síndic ha valorat positivament l'anunci del Govern de congelar els preus del transport públic, mesura que ha proposat reiteradament i que és una de les principals recomanacions incloses en l'Informe sobre el preu dels transports públics, presentat el passat juliol i debatut aquest mes de novembre en comissió parlamentària. Rafael Ribó ha insistit que cal fer efectiva de manera immediata l'homogeneïtzació de les tarifes socials del sistema integrat metropolità.
Més informació

Recomanació perquè els estudiants de cicles formatius amb matrícula d'honor no hagin de pagar les taxes universitàries

El Síndic considera discriminatori que només es premiï l'excel·lència acadèmica dels estudiants de batxillerat. Tot i que el Departament d'Economia s'ha acollit al fet que és una regulació estatal, el Síndic li recorda que té facultats per aplicar la mesura. La defensora del poble ha demanat que la regulació s'estableixi en l'àmbit estatal i es compensin les universitats.
Més informació

El Síndic supervisarà la consulta popular sobre les expropiacions de Can Sanpere a Premià de Mar

@Síndic
El Síndic ha signat un conveni amb l'Ajuntament de Premià de Mar en què assumeix la funció de Comitè de Consultes Ciutadanes de la consulta popular sobre la idoneïtat de les expropiacions de Can Sanpere. Entre les funcions que li corresponen, haurà d'emetre un informe per aclarir els dubtes sobre la regulació i també haurà de resoldre les reclamacions i les impugnacions que sorgeixin. L'acord és una ampliació del conveni de col·laboració segons el qual el Síndic fa una supervisió singularitzada del consistori.
Més informació

Sortides per a la recepció de queixes del mes de desembre

2 de desembre de 2014 – Vacarisses
La Fàbrica, carretera de la Bauma, 1
3 de desembre de 2014 - Collblanc (l'Hospitalet de Llobregat)
Torre Barrrina (parc de la Marquesa), carretera de Collblanc, 67
4 de desembre de 2014 - Calella
Antic Ajuntament, plaça de l'Ajuntament, 1
19 de desembre de 2014 - Sant Antoni de Vilamajor
Casal Sociocultural Escoles velles, plaça de la Vila, 6
10 de desembre de 2014 - Celrà
Can Ponac, carrer de la Fàbrica, 31
11 de desembre de 2014 - Almacelles
El Cau, carrer d'Albert Lleó, 2
16 de desembre de 2014 - Tortosa
Biblioteca Marcel·lí Domingo, carrer Mercè, 6
17 de desembre de 2014 - Navàs
Escola de Música, carrer Pau Duarri, 38
18 de desembre de 2014 - Reus
Centre Cívic del Carme, plaça de la Patacada, 10


Per demanar visita, prèviament cal concertar l'entrevista trucant al telèfon 900 124 124 o enviant un missatge a l'adreça electrònica sindic@sindic.cat.

Síndic de Greuges de Catalunya

Lluís Companys, 7 · 08003 Barcelona. Tel. 900 124 124 sindic@sindic.cat|http://www.sindic.cat/
Subscripció|Donar-se de baixa|Avís Legal

D'acord amb la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, i de la Llei 34/2002, d'11 de juliol, de serveis de la societat de la informació i de comerç electrònic, el Síndic de Greuges de Catalunya garanteix la confidencialitat i la seguretat en el tractament de les dades de caràcter personal (adreça de correu electrònic), necessàries per poder enviar el butlletí electrònic. Podeu exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició mitjançant un correu electrònic a la bústia sindic@sindic.cat. Si no tenim cap comunicació per part vostra, les dades continuaran a la nostra base de dades.