eButlleti Juliol2014 Logo

El síndic de greuges, Rafael Ribó, renuncia a la condició d'aforat

El síndic de greuges de Catalunya ha comunicat a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, que renuncia a l'aforament especial, privilegi que li atorga la Llei 36/1985, de 6 de novembre, que regula les relacions entre la institució de Defensor del Poble i les figures similars a les diverses comunitats autònomes. El síndic considera que l'aforament especial és un anacronisme i proposa que se suprimeixi aquesta condició a tots els càrrecs institucionals previstos en el sistema constitucional.
Més informació

Informe sobre l'accés dels infants al lleure educatiu i a les sortides i colònies escolars

@Jordi Soteras
L'Informe sobre els drets dels infants al lleure educatiu i a les sortides i colònies escolars, presentat pel Síndic el juny de 2014, constata les desigualtats socials existents en l'accés a les activitats de lleure infantil i les desigualtats territorials en la provisió. També denuncia la manca d'una normativa que reguli el dret d'accés a les activitats de lleure en igualtat d'oportunitats. El Síndic recomana mesures d'accessibilitat econòmica, de dinamització i promoció del lleure educatiu, i de suport a les entitats implicades.
Més informació
Informe sobre l'accés al lleure educatiu

Salut segueix la recomanació del Síndic i deixa de cobrar les còpies de les proves diagnòstiques

@Wikipedia
També a instàncies del Síndic, el Departament de Salut ha donat instruccions a l'Institut Català de la Salut perquè retorni els imports indegudament percebuts a les persones que ho sol·licitin. Amb aquesta decisió es confirma el dret a obtenir de manera gratuïta la documentació integrada en la història clínica dels usuaris del sistema públic de salut. Rafael Ribó s'ha mostrat satisfet amb la decisió de Salut de no optar per un canvi normatiu que doni cobertura legal al cobrament de les proves esmentades.
Més informació

El Síndic investiga la legalitat de les prospeccions petrolíferes al litoral

@Google
El Síndic ha obert una actuació d'ofici per determinar si les administracions han actuat de manera irregular en l'autorització de les prospeccions petrolíferes existents a Tarragona i si aquest tipus d'explotacions vulneren drets ambientals d'àmbit estatal o europeu. Actualment hi ha prospeccions de petroli a l'àrea de Tarragona i n'hi ha de previstes al delta de l'Ebre i a la Costa Brava. El Síndic instarà el Defensor del Poble estatal a actuar davant del Govern central per aclarir el cas.
Més informació

Aplicació del Protocol d'Istanbul als llocs amb privació de llibertat

@Síndic
En qualitat d'Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura (ACPT), el Síndic s'ha fixat com a objectiu que tots els espais on es troben persones privades de llibertat a Catalunya apliquin d'aquí a sis mesos els principis del Protocol d'Istanbul. Rafael Ribó ha presidit una jornada commemorativa del Dia Internacional Contra la Tortura sobre l'aplicació del protocol esmentat, primer manual per documentar la tortura i les seves conseqüències.
Més informació

Aturat l'asfaltatge d'una pista forestal al Parc Natural del Montseny

@www_iberiarural_es
L'Ajuntament del Montseny ha coincidit amb el suggeriment del Síndic d'aturar l'execució del projecte d'arranjament i de pavimentació d'una pista forestal al Parc Natural del Montseny fins que la Direcció General de Polítiques Ambientals determini si cal fer-hi una avaluació d'impacte ambiental. Les obres, que poden afectar els espais protegits de Xarxa Natura 2000, s'han de sotmetre per llei a un estudi de l'òrgan ambiental.
Més informació

Presentació de l'Informe anual a les Terres de l'Ebre

@Wikipedia
El síndic, Rafael Ribó, s'ha desplaçat a Tortosa per explicar les actuacions més destacades de la institució a les Terres de l'Ebre durant el 2013, en què ha rebut 105 consultes i 138 queixes, que representen un 1,6% del total de queixes iniciades. Els veïns d'Alcanar (21 queixes) i Tortosa (18) són els que més s'han queixat. La Diputació de Tarragona ha estat motiu de 35 reclamacions, un 29% del total. Arran dels moviments sísmics produïts per les injeccions de gas al magatzem submarí Castor, situat al delta de l'Ebre, el Síndic ha obert una actuació d'ofici, encara en tramitació.
Més informació

Estudi sobre el marc internacional de la institució d'ombudsman

@Síndic
El Síndic ha constatat en un nou estudi el consens internacional sobre la necessitat de crear i enfortir la figura de l'ombudsman en els nivells nacionals, regionals i locals per protegir els drets i les llibertats de la ciutadania i per promoure una bona administració. El document ha estat elaborat pel catedràtic de Dret Constitucional, Joan Vintró, i pel professor de Dret Constitucional, Ignacio Aragonés, ambdós de la Universitat de Barcelona, i ha tingut la col·laboració i l'assessorament del síndic de greuges, Rafael Ribó.
Estudi marc internacional de l'ombudsman

Recepció de queixes a Torredembarra, Cardona, Tremp, Sils, Rubí, Montgat, la Llagosta, Sant Vicenç dels Horts, Santpedor i Vielha

@Wikipedia_Xavigivax
Durant el mes de juliol de 2014, l'oficina del Síndic atendrà queixes i consultes a: Torredembarra, el dia 1; Cardona, el dia 2; Tremp, el dia 3; Sils, el dia 8; Rubí, el dia 9; Montgat, el dia 10; la Llagosta, el dia 15; Sant Vicenç dels Horts, el 16; Santpedor, el 17 i Vielha, el dia 18. Prèviament, cal concertar l'entrevista per mitjà del telèfon 900 124 124 o del correu electrònic sindic@sindic.cat.
Més informació

Síndic de Greuges de Catalunya

Lluís Companys, 7 · 08003 Barcelona. Tel. 900 124 124 sindic@sindic.cat|http://www.sindic.cat/
Subscripció|Donar-se de baixa|Avís Legal

D'acord amb la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, i de la Llei 34/2002, d'11 de juliol, de serveis de la societat de la informació i de comerç electrònic, el Síndic de Greuges de Catalunya garanteix la confidencialitat i la seguretat en el tractament de les dades de caràcter personal (adreça de correu electrònic), necessàries per poder enviar el butlletí electrònic. Podeu exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició mitjançant un correu electrònic a la bústia sindic@sindic.cat. Si no tenim cap comunicació per part vostra, les dades continuaran a la nostra base de dades.