eButlleti Octubre2014 Logo

El Síndic apel·la a la bona administració en el cas Castor davant el possible greuge per als consumidors

@Síndic
Arran del Reial decret llei del Govern espanyol que fixa una indemnització per a la companyia del magatzem de gas Castor, el Síndic considera que la mesura perjudica els consumidors de gas, que durant 30 anys n'hauran d'assumir el cost per mitjà del rebut. Rafael Ribó s'ha compromès a reunir tots els sectors implicats a Catalunya per estudiar la mesura del Govern Espanyol i també durà a terme accions conjuntes amb la resta de defensors de l'Estat.
Més informació

El Síndic demana que es mantingui i s'aprofundeixi en el model lingüístic actual

@Síndic de Greuges
El síndic, Rafael Ribó, ha presentat un informe sobre els drets lingüístics a Catalunya, elaborat amb la voluntat de compilar les qüestions més rellevants publicades sobre els drets lingüístics i la defensa que n’han fet el Síndic i altres institucions. Segons el Síndic, la convivència lingüística a Catalunya avui és un tresor que cal preservar i fomentar. Així també ho entenen els organismes i els observadors internacionals. No obstant això, el Síndic denuncia que el Govern de l’Estat espanyol incompleix els mandats constitucionals i internacionals en matèria lingüística.
Més informació

El Síndic denuncia que el recurs contra el decret de pobresa energètica del Govern de l'Estat perjudica els més vulnerables

@Jordi Soteras
Un any després de presentar l'Informe monogràfic sobre pobresa energètica, que va servir per impulsar l'aprovació del decret del Parlament, el Síndic posa de manifest que la lluita contra aquest fenomen ha quedat estancada i en culpa les administracions. Rafael Ribó insta el Govern de l’Estat que retiri el recurs interposat contra el decret davant del Tribunal Constitucional i recorda al Govern de la Generalitat que ha tingut aquest tema pràcticament paralitzat des que va tenir lloc el ple monogràfic de la pobresa.
Més informació

Garanties per a l'exercici del dret de vot des de l'estranger

El Síndic ha recomanat que la regulació electoral (estatal i en el marc d'una futura llei catalana) incorpori mecanismes més àgils i senzills per votar de manera remota (per Internet) des de qualsevol indret. Ha proposat que la llei estatal elimini el sistema de “vot pregat” per als residents a l'estranger i per a les persones temporalment absents. Les incidències i dificultats per votar des de l'exterior han estat motiu de nombroses queixes i han afectat els índexs de participació.
Més informació

Recomanacions als ajuntaments per garantir la legalitat dels pisos turístics

@Jordi Feliu
Les nombroses queixes rebudes al Síndic pels habitatges d’ús turístic van lligades a les conductes dels usuaris que no respecten les normes de convivència ni les normes de règim intern de l’immoble. Aquesta situació repercuteix negativament en el dret al descans dels veïns. Davant les denúncies per inactivitat dels ajuntaments, el Síndic demana a les administracions locals que posin un èmfasi especial en la necessitat de garantir que l'activitat econòmica de l’habitatge d’ús turístic es faci amb ple respecte a la legalitat vigent i als drets dels veïns a viure sense molèsties excessives.
Més informació

Desigualtats d'accés a les activitats extraescolars i proposta d'ajuts i prioritat per a les rendes baixes

@Festa de la infancia
Amb motiu de la compareixença al Parlament per presentar l’Informe sobre els drets dels infants al lleure educatiu i a les sortides i colònies escolars, el Síndic ha reclamat a Ensenyament que reguli les activitats extraescolars dels centres vinculats al Servei d’Educació de Catalunya, tant dels públics com dels concertats. També ha proposat que les famílies amb rendes més baixes tinguin prioritat per accedir als ensenyaments no reglats (com ara música, dansa, idiomes). Rafael Ribó ha valorat molt positivament la iniciativa de l'Ajuntament de Barcelona, d'acord amb les recomanacions del Síndic, d'aprovar un pla de subvencions per promoure la pràctica esportiva fora de l'horari escolar.
Més informació

Els defensors del poble autonòmics i l'estatal demanen que es reforcin les polítiques de protecció i conciliació familiars

@Google
Reunides a Vitòria amb motiu de les XXIX Jornades de Coordinació, les nou defensories del poble autonòmiques existents actualment a l'Estat espanyol i el Defensor del Poble estatal han signat una declaració conjunta sobre les polítiques públiques de suport a les famílies. La declaració és la culminació de diverses trobades i tallers duts a terme durant tot l'any i posa l'accent en les particularitats de les diverses famílies, la conciliació de la vida laboral i familiar, i la implantació de prestacions econòmiques associades a una vida digna.
Més informació

Recepció de queixes de l'oficina itinerant del Síndic durant el mes d'octubre

@Google
1/10 Gavà Casa de les Famílies (Sarrià,5)
2/10 Torelló La Cooperativa (Prat de la Riba, 17-19)
7/10 Granollers Centre Cultural per la Pau (Rec,19)
8/10 Masquefa Centre Tecnològic Comunitari (av. Catalunya,60)
9/10 El Pont de Suert i la Pobla de Segur Confraria de Sant Sebastià i Biblioteca
15/10 Badalona C. Cívic Can Cabanyes
16/10 Sant Andreu de Llavaneres Biblioteca Municipal
21/10 Terrassa Can Palet (C. Cívic Alcalde Morera)
22/10 Cubelles OPIC (Joan Roig i Piera, 3-5)
23/10 Mollerussa Teatre l’Amistat (Ferrer i Busquets, 90-92)


Prèviament, cal concertar l’entrevista per mitjà del telèfon 900 124 124 o del correu electrònic sindic@sindic.cat.

Síndic de Greuges de Catalunya

Lluís Companys, 7 · 08003 Barcelona. Tel. 900 124 124 sindic@sindic.cat|http://www.sindic.cat/
Subscripció|Donar-se de baixa|Avís Legal

D'acord amb la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, i de la Llei 34/2002, d'11 de juliol, de serveis de la societat de la informació i de comerç electrònic, el Síndic de Greuges de Catalunya garanteix la confidencialitat i la seguretat en el tractament de les dades de caràcter personal (adreça de correu electrònic), necessàries per poder enviar el butlletí electrònic. Podeu exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició mitjançant un correu electrònic a la bústia sindic@sindic.cat. Si no tenim cap comunicació per part vostra, les dades continuaran a la nostra base de dades.