eButlleti Novembre2015 Logo

Actuació d'ofici per la mort de quatre persones en un geriàtric d'Agramunt

@Síndic
El Síndic ha obert una actuació d'ofici per aclarir les circumstàncies de la mort de quatre persones a la residència geriàtrica Ribera del Sió d'Agramunt, a conseqüència de les fortes pluges. Rafael Ribó, que lamenta aquets fets tan desafortunats, vol fer arribar a les famílies afectades el seu condol i el compromís que actuarà amb celeritat en l'anàlisi d'aquest cas.
Més informació

El Síndic recomana el tancament definitiu del CIE de la Zona Franca

@Gencat
Davant del tancament provisional del Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca per fer-hi obres de millora, el Síndic, que en els darrers anys ha obert nou actuacions d'ofici sobre la situació de persones internades al centre, en recomana el tancament definitiu. També suggereix que deixin de funcionar la resta de CIE de l'Estat i proposa que s'estableixin mecanismes legals perquè la situació d'irregularitat de persones estrangeres en cap cas sigui motiu d'internament.
Resolució íntegra

Celeritat davant la queixa d'un metge de l'Hospital Vall d'Hebron

@Gencat
El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha rebut la queixa d'un facultatiu de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona sobre diverses qüestions que afecten el Departament de Salut, com ara la gestió de les llistes d'espera i la dotació de recursos. El metge ha enviat la informació del cas per iniciativa pròpia amb l'objectiu de col·laborar en la investigació i dotar-la de la màxima agilitat. El síndic ha anunciat que emetrà una resolució en els propers dies.

Factura de la llum sense càrregues alienes a l'estricte consum

@Síndic
El Síndic considera inacceptable que els consumidors hagin de sufragar en la factura de la llum els conceptes que s'inclouen dins de l'anomenada falca governamental, que són aliens a l'estricte consum energètic. El 73% d'increment del preu de l'electricitat a l'Estat espanyol en els últims sis anys es deu precisament a aquesta pràctica. Rafael Ribó ha proposat al Parlament que creï una comissió de seguiment permanent de l'increment constant de les tarifes de l'electricitat i els seus efectes sobre l'economia de les persones, entre altres mesures.
Més informació

Més informació per als usuaris d'autopistes

@Gencat
El Síndic de Greuges ha advertit a les administracions competents i a les empreses concessionàries que encara hi ha accessos a les autopistes catalanes en els quals s'incompleix l'obligació del Codi de Consum, vigent des del desembre de 2011, d'informar de les incidències que afectin la fluïdesa i la seguretat del trànsit. Rafael Ribó ha presentat un informe sobre els drets dels usuaris de la xarxa d'autopistes, entesa com a servei públic d'interès general, en què assenyala els àmbits on hi ha indefensió.
Més informació

Possible prescripció del dret de l'Administració a reclamar el reintegrament de la renda bàsica d'emancipació

@Gencat
El Síndic ha iniciat una actuació d'ofici per la reclamació per part del Ministeri de Foment, a instàncies de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, de la devolució dels ajuts del lloguer de la renda bàsica d'emancipació (RBE). L'origen del problema rau en el fet que per determinar el dret a percebre l'RBE es tenien en compte els ingressos obtinguts l'any en curs en lloc de l'any anterior, com és habitual. El dret de l'Administració a reclamar el reintegrament dels ajuts prescriu al cap de quatre anys. En una resolució del 2012 el Síndic ja recomanava que s'agilitessin els procediments de devolució per evitar l'increment d'interessos.
Més informació

Revisió de la normativa estatal de valoració del grau de dependència

@Gencat
El Síndic de Greuges ha analitzat l'aplicació del Reial decret 174/2011, que regula el barem de valoració del grau de dependència, i ha detectat que comporta un seguit de greuges per als infants i joves en situació de dependència i n'ha recomanat la revisió. Alguns grups d'infants amb malalties o discapacitats irreversibles haurien de poder obtenir el reconeixement permanent. El barem actual per trams d'edat comporta sovint una reducció de la valoració de dependència que no sempre respon a un canvi real en la situació de dependència
Més informació

Sortides de novembre per atendre queixes

@Wikipedia

3 de novembre. Cardedeu
4 de novembre. Santa Perpètua de Mogoda
5 de novembre. Sant Pere de Ribes
10 de novembre. Palafrugell
11 de novembre. L'Hospitalet de Llobregat
12 de novembre. Vilafant
17 de novembre. La Roca del Vallès
18 de novembre. Argentona
19 de novembre. Manresa
24 de novembre. Calella
25 de novembre. Sant Martí de Provençals (Barcelona)


Prèviament convé concertar cita via sindic@sindic.cat o 900 124 124.

Més informació

Síndic de Greuges de Catalunya

Lluís Companys, 7 · 08003 Barcelona. Tel. 900 124 124 sindic@sindic.cat|http://www.sindic.cat/
Subscripció|Donar-se de baixa|Avís Legal

D'acord amb la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, i de la Llei 34/2002, d'11 de juliol, de serveis de la societat de la informació i de comerç electrònic, el Síndic de Greuges de Catalunya garanteix la confidencialitat i la seguretat en el tractament de les dades de caràcter personal (adreça de correu electrònic), necessàries per poder enviar el butlletí electrònic. Podeu exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició mitjançant un correu electrònic a la bústia sindic@sindic.cat. Si no tenim cap comunicació per part vostra, les dades continuaran a la nostra base de dades.