eButlleti Abril2016 Logo

El Síndic demana comparèixer al Parlament pels casos d'abusos sexuals en centres educatius

@Síndic

El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha comunicat al Parlament la voluntat de comparèixer davant la cambra per exposar la informació i les conclusions extretes de la investigació oberta sobre el cas dels abusos sexuals denunciats a una escola dels Maristes i altres centres educatius. Segons el síndic, atès que la gravetat i la repercussió dels fets són importants, convé que aquests casos siguin abordats per l'espectre polític amb el màxim rigor.

Més informació

Ombudsman d'arreu debatran a Barcelona sobre la situació dels drets humans en el nou escenari mundial

@Síndic

En el marc de les activitats de l'Institut Internacional de l'Ombudsman, el síndic, Rafael Ribó, que també és president del capítol europeu d'aquest organisme, ha impulsat una trobada de defensors del poble i experts en drets humans de tot el món. Les jornades es faran a Barcelona el 26 i 27 d'abril, amb l'objectiu de reivindicar la garantia dels drets i el paper dels ombudsman en un context de crisi de refugiats, de retallades i de debat entre seguretat i llibertat, en què es qüestionen drets humans fonamentals com ara la llibertat d'expressió i la privacitat.

Programa

Cal un debat sobre el model de seguretat que concreti la idoneïtat o no de l'ús de les pistoles elèctriques

@Síndic

El Síndic de Greuges ha presentat un informe monogràfic sobre l'adquisició de pistoles elèctriques per part dels cossos policials catalans. L'estudi exposa la manca de regulació i de control actual al voltant d'aquestes armes. Tal com recomana el Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura (CPT), cal debatre'n la idoneïtat. És imprescindible un debat sobre el model de seguretat pública de Catalunya, juntament amb l'impuls d'una nova llei de policia de Catalunya, per a una major coordinació de la Policia de la Generalitat amb les policies locals. Abans de l'informe del Síndic, es desconeixia el nombre de policies locals que disposaven d'aquestes armes i si s'havien emprat o no.

Més informació

Manca de recursos als serveis socials per protegir infants en situació de risc, especialment nadons

@Wikipedia

El Síndic considera insuficient l'actuació dels serveis socials bàsics de l'Ajuntament de Barcelona i del CUAP Casernes del Departament de Salut en el cas del nadó d'un mes de vida que va morir a l'Hospital Vall d'Hebron el juliol de 2015 a causa de presumptes maltractaments. La investigació dels fets ha evidenciat mancances en els mecanismes de protecció de la infància.

Més informació

Recomanacions a Ensenyament per evitar anomalies en la composició dels centres i combatre la segregació escolar


El Síndic ha valorat positivament la decisió del Departament d'Ensenyament de suprimir el criteri de germans en centres adscrits, d'acord amb la recomanació que la institució li ha fet arribar de manera reiterada els últims anys. També li ha recomanat que a l'hora de reduir línies de P3 vetlli per evitar la segregació i no ho limiti a criteris de demanda.

Més informació sobre germans en centres adscrits
Més informació sobre supressió de grups de P3

Investigació sobre el Pla urbanístic de l'aeròdrom de la Cerdanya

@gencat

El Síndic ha demanat al Departament de Territori i Sostenibilitat que retiri l'aprovació definitiva del Pla director urbanístic aeroportuari de la Cerdanya de l'ordre del dia de la Comissió de Política Territorial i d'Urbanisme de Catalunya. A més, ha reclamat al Departament que respongui les al·legacions formulades pels ajuntaments directament afectats, Das i Fontanals. Ambdós consistoris es van adreçar al Síndic per demanar-li que intervingués i aturés l'aprovació del Pla. També ha rebut una queixa en la qual es denuncia, a banda dels presumptes errors, una possible manca de transparència i difusió en el procediment.

Més informació

Problemes de seguretat de l'estació de l'AVE de Girona

@Wikipedia

Arran d'un nou episodi que ha posat en dubte l'adequació de les instal·lacions de l'estació de l'AVE de Girona, el Síndic ha alertat que el pla de seguretat dissenyat per Adif no té l'homologació de la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat. El Síndic ja va actuar d'ofici l'octubre de 2014 per analitzar l'actuació de les administracions públiques arran de la inundació del túnel de l'AVE a Girona.

Més informació

Proposta d'actuacions per garantir els subministraments i l'habitatge a les persones vulnerables

@Síndic

La Jornada sobre subministraments bàsics i habitatges d'emergència social, organitzada pel Síndic, ha comptat amb la participació de prop d'un centenar de persones, entre administracions, entitats del Tercer Sector i empreses prestadores de serveis, les quals han explorat les eines i els mecanismes més adequats per prevenir, i, si s'escau, revertir, situacions d'exclusió energètica i residencial. Una de les conclusions constata que cal una política pública que permeti abordar la pobresa energètica des d'una perspectiva global, transversal i coordinada.

Més informació

Calendari dels pròxims desplaçaments del Síndic

@corberadellobregat

7 d'abril. Parets del Vallès
8 d'abril. Les Roquetes (Sant Pere de Ribes)
12 d'abril. Sant Vicenç de Montalt
13 d'abril. Sant Andreu de la Barca
14 d'abril. Falset
19 d'abril. Maçanet de la Selva
20 d'abril. Sant Vicenç de Castellet
21 d'abril. Rubí
27 d'abril. Corbera de Llobregat
28 d'abril. Sabadell
29 d'abril. Centelles


Per demanar visita, prèviament cal concertar l'entrevista trucant al telèfon 900 124 124 o enviant un missatge a l'adreça electrònica sindic@sindic.cat

Síndic de Greuges de Catalunya

Lluís Companys, 7 · 08003 Barcelona. Tel. 900 124 124 sindic@sindic.cat|http://www.sindic.cat/
Subscripció|Donar-se de baixa|Avís Legal

D'acord amb la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, i de la Llei 34/2002, d'11 de juliol, de serveis de la societat de la informació i de comerç electrònic, el Síndic de Greuges de Catalunya garanteix la confidencialitat i la seguretat en el tractament de les dades de caràcter personal (adreça de correu electrònic), necessàries per poder enviar el butlletí electrònic. Podeu exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició mitjançant un correu electrònic a la bústia sindic@sindic.cat. Si no tenim cap comunicació per part vostra, les dades continuaran a la nostra base de dades.