eButlleti Juny2016 Logo

El Síndic constata l'obligació de les administracions d'aplicar els protocols en el cas Maristes

@Síndic

El síndic, Rafael Ribó, ha constatat al Parlament que no es va aplicar el Protocol marc de 2006, i que s'ha detectat descoordinació i manca de comunicació entre les diverses parts implicades en el cas Maristes. El Síndic ha detectat també una manca d'actuació per part del Departament d'Ensenyament a l'hora de supervisar l'actuació dels centres educatius en la protecció dels infants en matèria d'abusos i maltractaments.

Més informació

Informe sobre el sector de la seguretat privada


El Síndic de Greuges ha recomanat a l'Administració catalana que defineixi millor el paper de la seguretat privada dins el model de seguretat de Catalunya i que concreti els mecanismes de col·laboració entre la seguretat pública i la privada. Aquesta és una de les principals propostes incloses en l'Informe sobre la seguretat privada a Catalunya, presentat pel Síndic el divendres 3 de juny.

Més informació

Seguiment de les actuacions dels Mossos arran del cas Benítez

@Gencat

El Síndic ha obert una actuació d'ofici per investigar quines mesures i instruments té previst dur a terme el Departament d'Interior, com ara l'adaptació dels protocols o la formació dels agents, per garantir que incidents com el del cas Benítez no es repeteixin. També demanarà informació dels expedients administratius interns dels policies implicats en el cas, iniciats amb anterioritat a la resolució judicial.

Més informació

Conveni amb la Generalitat per garantir els drets de les persones LGTBI i recomanació acceptada de respectar la identitat sexual de l'alumnat transsexual

@Síndic

El Síndic de Greuges i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, han signat un conveni de col·laboració per garantir els drets de les persones LGTBI, reconeguts per la Llei 11/2014. Amb aquest acord es dóna compliment a la normativa esmentada. Una de les actuacions més recents sobre el col·lectiu LGTBI en l'àmbit educatiu és la de respectar la identitat de gènere de l'alumnat transsexual, recomanació acceptada pel Departament d'Ensenyament, que donarà instruccions als centres.

Més informació sobre el conveni
Més informació sobre alumnat transsexual

La manca de gratuïtat en l'educació, un dels temes destacats durant la presentació i el debat de l'informe d'infància

@Síndic

Amb motiu de la presentació al Parlament de l'informe d'infància, el síndic i l'adjunta per a la defensa dels drets de la infància i l'adolescència han destacat algunes recomanacions per evitar que els costos del material escolar i llibres o els de les sortides escolars no comportin greuges per als alumnes amb pocs recursos econòmics. Així, han proposat que s'estableixi un sistema d'ajuts que cobreixi totes les necessitats de l'alumnat i que garanteixi la igualtat d'oportunitats en l'educació.

Més informació

Investigació sobre l'abordatge del brot d'enterovirus

@Geoffrey Whiteway

El síndic ha obert una actuació d'ofici amb relació a l'abordatge i la gestió del brot d'enterovirus que va dur a terme el Departament de Salut, al qual s'ha adreçat per demanar informació. Ribó ha demanat informació sobre quins criteris i protocols s'han adreçat als professionals i s'ha interessat pel servei d'atenció i informació que s'està oferint a les famílies.

Més informació

Recomanació perquè hi hagi un major consens abans d'aprovar el protocol d'atenció del TDAH

@Gencat

El Síndic de Greuges de Catalunya s'ha pronunciat a favor d'ajornar l'obligatorietat del seguiment de l'actual protocol d'atenció en casos de trastorn de dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH) entre la població infantil i juvenil a Catalunya. El Síndic ha rebut diverses queixes de col·lectius de professionals del sector sobre la manca del consens necessari perquè el protocol esdevingui de compliment obligat, i també denúncies sobre una possible sobrediagnosticació i sobremedicalització dels infants diagnosticats amb TDAH.

Més informació

Efectes del tipus d'IVA cultural aplicat a l'Estat espanyol sobre el cinema i els espectacles


El Síndic de Greuges vol analitzar amb detall quin són els efectes i les implicacions que s'han detectat en l'accés al consum cultural d'ençà de la modificació del tipus d'IVA aplicable a les entrades de cinema i dels espectacles d'arts escèniques. D'acord amb el Reial decret llei 20/2012, de 13 de juliol, la pujada va tenir lloc el setembre de 2012 i va passar del 8% al 21%. La mesura contrasta amb les polítiques de foment del consum cultural que s'aproven en altres països europeus per facilitar-hi l'accés.

Més informació

Desplaçaments de l'oficina itinerant del Síndic del mes de juny


2 de juny. El Prat de Llobregat
Centre cívic Jardins de la Pau. Jardins de la Pau s/n
3 de juny. Sant Fost de Campsentelles
Casa Bastinos. Carrer Sant Isidre, 34
7 de juny. Girona
Centre Cívic del Ter. Carrer Can Sunyer, 46
8 de juny. Santa Coloma de Gramenet
Centre cívic Singuerlín. Avinguda Catalunya, 41
9 de juny. Arenys de Munt
Masia Can Borrell. Carrer Verge del Remei, s/n
14 de juny. Santa Eulàlia de Ronçana
Centre cívic i cultural La Fàbrica. Camí del Gual, 40
15 de juny. Santa Coloma de Farners
Escola d'Adults. Carrer Sant Sebastià, 91
16 de juny. Prats de Lluçanès
Casal del Jovent. Carrer Sant Marçal, 3
21 de juny. Premià de Mar
Centre cívic. Carrer Esperança, 19
22 de juny. Artesa de Segre
Centre d'Entitats Les Monges. Plaça de la Nació Catalana, 2, 1er pis
28 de juny. Altafulla
Centre d'Entitats. Camí d'Altafulla a la Nou, s/n
29 de juny. Sentmenat
Espai cultural Ecus. Carrer Anselm Clavé, 88-90
30 de juny. Torroella de Montgrí
Museu de la Mediterrània. Carrer Ullà, 27-31


Per demanar visita, prèviament cal concertar l'entrevista trucant al telèfon 900 124 124 o enviant un missatge a l'adreça electrònica sindic@sindic.cat

Síndic de Greuges de Catalunya

Lluís Companys, 7 · 08003 Barcelona. Tel. 900 124 124 sindic@sindic.cat|http://www.sindic.cat/
Subscripció|Donar-se de baixa|Avís Legal

D'acord amb la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, i de la Llei 34/2002, d'11 de juliol, de serveis de la societat de la informació i de comerç electrònic, el Síndic de Greuges de Catalunya garanteix la confidencialitat i la seguretat en el tractament de les dades de caràcter personal (adreça de correu electrònic), necessàries per poder enviar el butlletí electrònic. Podeu exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició mitjançant un correu electrònic a la bústia sindic@sindic.cat. Si no tenim cap comunicació per part vostra, les dades continuaran a la nostra base de dades.