eButlleti Maig2016 Logo

Els ombudsman europeus es comprometen a protegir els drets humans per damunt de totes les amenaces polítiques i econòmiques

@Síndic

El Síndic de Greuges de Catalunya, en el marc de l'Institut Internacional de l'Ombudsman, ha reunit a Barcelona, durant els dies 26 i 27 d'abril de 2016, prop d'un centenar d'ombudsman d'arreu del món per debatre sobre els "Reptes actuals dels drets humans: L'ombudsman davant les amenaces". El seminari ha tractat sobre el dilema de la llibertat-seguretat, la crisi dels refugiats, i també el paper que ha d'assumir la institució d'ombudsman i les amenaces que rep.

Més informació

Presentació al Ple de l'Informe anual 2015 subratllant el repte de defensar els drets de les persones més enllà de la legalitat

@Síndic

En la intervenció al Ple del Parlament el síndic ha defensat la seva funció en la garantia dels drets, i ha reafirmat el seu compromís amb la defensa del dret a l'habitatge i al de la igualtat de gènere, que són dues de les lleis que el Govern estatal ha portat al TC. Segons el síndic, són diverses les circumstàncies que des de fa anys atempten contra drets vigents. L'any 2015 per primer cop s'han superat les 10.000 queixes, més d'un 30% relacionades amb polítiques socials.

Més informació

El Síndic reuneix administracions, operadores i usuaris per debatre sobre el transport ferroviari

@Banc imatges Ministeri Educacio

Coincidint amb la recepció elevada de queixes amb relació al mal estat de la xarxa ferroviària de rodalies i mitjana distància, el Síndic ha organitzat una sessió de treball entre usuaris i responsables del servei per cercar solucions conjuntament als problemes del sector. El mal estat de rodalies i mitjana distància s'ha constatat en les 654 queixes amb relació a Territori i Renfe, i 447, quant a Foment i Adif. Entre els temes tractats, destaca la rebaixa de tarifes, l'accessibilitat dels trens i estacions, i el reforç dels serveis d'informació i de reclamació accessibles.

Més informació

El Síndic investiga la intervenció de la DGAIA en els infants desemparats addictes a la cola


Saber quines actuacions ha dut a terme la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) per detectar i identificar el nombre d'infants i adolescents desemparats addictes a la inhalació de cola que es troben en determinats barris de Barcelona. Aquesta és la primera qüestió que el Síndic ha fet arribar a la DGAIA davant la sospita que manca un pla integral d'intervenció per abordar la situació. També ha demanat dades sobre els escapoliments dels centres tutelats

Més informació

Acceptada la recomanació d'elaborar un pla integral de beques per garantir l'accés i la continuïtat a la universitat

@Síndic

La Secretaria d'Universitats, d'acord amb una recomanació del Síndic, elaborarà un pla integral de beques universitàries. Prèviament farà un informe avaluador sobre el finançament de les universitats públiques, els preus públics i l'eficàcia del sistema d'ajuts. Segons les dades facilitades per la majoria de les universitats, el grau de morositat dels estudiants ha anat en augment durant els últims anys. Arran de la implantació del Pla Bolonya (2008) i l'aplicació del RD 14/2012 (2012), l'ensenyament universitari a Catalunya s'ha encarit en un 291%.

Més informació

Codi de bones pràctiques per garantir els drets dels usuaris de les empreses funeràries

@Síndic

El Síndic ha signat un acord amb l'Associació d'Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya per establir el marc de referència i les obligacions del sector d'acord amb un codi de bones pràctiques elaborat per la institució. El Codi inclou vint recomanacions sobre qüestions com ara l'ètica professional, la qualitat del servei i la no-discriminació.

Més informació

Investigació de la possible discriminació del català al Jutjat d'Olot

@Gencat

El Síndic de Greuges ha decidit actuar d'ofici arran de les informacions publicades als mitjans de comunicació sobre la possible vulneració del dret a expressar-se en català en l'àmbit de l'Administració de justícia. Segons les notícies, la lletrada del Jutjat de Primera Instància núm. 1 d'Olot ha ordenat a la part demandada en un judici de monitorització que presenti l'escrit d'oposició en llengua castellana.

Més informació

Actuació d'ofici perquè s'actualitzi el cens de simbologia franquista

@Miguel Luis Faribanks_banco imagenes ministerio educacion

El Síndic de Greuges s'ha adreçat al Memorial Democràtic per sol·licitar que s'actualitzin les dades del cens de monuments franquistes i conèixer quines actuacions i activitats duu a terme en compliment del seu mandat i de les seves competències. La institució que encapçala Rafael Ribó ha actuat d'ofici davant de l'incompliment en diversos municipis catalans de la Llei de memòria històrica (2007), que promulga la retirada de monuments i d'insígnies de la dictadura franquista.

Més informació

Calendari dels pròxims desplaçaments del Síndic

@Wikipedia

5 de maig. Roses
10 de maig. Ripollet
11 de maig. Vilassar de Dalt
12 de maig. Tarragona.
18 de maig. La Sagrera (Barcelona)
19 de maig. Lleida
24 de maig. Sant Quirze del Vallès
25 de maig. Sant Vicenç dels Horts
26 de maig. Ulldecona
31 de maig. L'Arboç del Penedès


Per demanar visita, prèviament cal concertar l'entrevista trucant al telèfon 900 124 124 o enviant un missatge a l'adreça electrònica sindic@sindic.cat

Síndic de Greuges de Catalunya

Lluís Companys, 7 · 08003 Barcelona. Tel. 900 124 124 sindic@sindic.cat|http://www.sindic.cat/
Subscripció|Donar-se de baixa|Avís Legal

D'acord amb la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, i de la Llei 34/2002, d'11 de juliol, de serveis de la societat de la informació i de comerç electrònic, el Síndic de Greuges de Catalunya garanteix la confidencialitat i la seguretat en el tractament de les dades de caràcter personal (adreça de correu electrònic), necessàries per poder enviar el butlletí electrònic. Podeu exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició mitjançant un correu electrònic a la bústia sindic@sindic.cat. Si no tenim cap comunicació per part vostra, les dades continuaran a la nostra base de dades.