eButlleti Juliol2015 Logo

El síndic nomena Jaume Saura adjunt general

@Síndic
La Comissió del Síndic de Greuges ha donat conformitat a la proposta de Rafael Ribó i ha ratificat Jaume Saura per ocupar el lloc d'adjunt general, en substitució de Jordi Sànchez. Professor de Dret Internacional Públic de la Universitat de Barcelona i president de l'Institut de Drets Humans de Catalunya, com a adjunt general. Saura ha d'assistir el síndic en l'exercici del seu càrrec i assumir les funcions que li delegui, incloses les relatives al govern de la institució.
Més informació

Recomanacions per a l'ús de dades sanitàries per a la investigació amb garanties i confidencialitat

@Freepik
El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha condicionat la idoneïtat del Projecte de valorització d'informació del sistema sanitari català (VISC+) al fet que s'extremin els mecanismes per garantir-ne la utilització correcta. També demana que s'adoptin mesures per protegir el dret a la intimitat i la confidencialitat de què gaudeixen els pacients. Constata que l'accés a la informació permetria escurçar, en molts anys, els terminis de recerca i d'investigació de nous tractaments.
Més informació
Accés a l'Informe

Abordatge específic i integral del tràfic de menors d'edat amb fins d'explotació sexual

@Jordi Canyameres
Rafael Ribó, que ha tingut coneixement de possibles mancances per part de la DGAIA pel que fa al plantejament, els recursos i la formació dels professionals, lamenta que el Departament de Benestar es mostri reticent a facilitar informació, i demana més transparència sobre els recursos i el personal que s'hi destina. Insta que la DGAIA garanteixi la formació i la capacitació especialitzada dels professionals implicats, i així mateix, proposa que es fomenti la coordinació dels agents i que se segueixin i es desenvolupin circuits clars d'activació de mecanismes de protecció dels menors d'edat afectats.
Més informació

Manca de col·laboració en els casos d'endarreriments de pagaments de l'RMI

@Jordi Soteras
Rafael Ribó ha proposat reiteradament al Departament d'Empresa i Ocupació que arbitri mesures concretes i immediates per liquidar els deutes pendents de la renda mínima d'inserció (RMI). La demora es remunta fins a mensualitats dels anys 2011, 2012 i 2013. El síndic recorda que les administracions públiques estan obligades a satisfer de manera diligent les obligacions econòmiques. A més, han d'actuar d'acord amb el principi de protecció especial de les persones en situació de pobresa i en risc d'exclusió social.
Més informació

Mancances del sistema de salut mental d'infants i adolescents

La garantia del dret a la salut, i, en concret, de la salut mental, és un dels deu reptes plantejats pel Síndic a l'Informe sobre els drets dels infants, que el mes de juny s'ha presentat en Comissió. Les mancances del sistema infantil de salut mental posen de manifest una desigualtat clara en el ple desenvolupament del dret a la salut. Es constata que la incidència de problemes de salut mental en situacions de pobresa infantil és més alta i que, en realitat, l'accés als serveis de salut mental adequats és desigual per raons socioeconòmiques de les famílies.
Més informació
Informe Infància

Recuperar la memòria històrica

@Banc imatges ministeri educació
Algunes recomanacions derivades de les queixes rebudes sobre memòria històrica són que s'impulsi el banc d'ADN de desapareguts, que es retornin els diners decomissats a les famílies republicanes i que se suprimeixin els símbols franquistes. Un informe del relator especial de les Nacions Unides, Pablo de Greiff, qüestiona la inactivitat de l'Estat per afrontar el passat. Rafael Ribó també alerta de la necessitat de fer pedagogia per evitar que es repeteixin fets ocorreguts durant la Guerra Civil i el franquisme.
Més informació

El paper del metge centra el debat del Dia Internacional contra la Tortura

@Comb
El Col·legi de Metges de Barcelona (COMB) ha acollit la Jornada de Commemoració del Dia Internacional de les Nacions Unides de Suport a les Víctimes de la Tortura, que se celebra el 26 de juny i que ha organitzat el mateix COMB conjuntament amb el Síndic de Greuges de Catalunya i les Nacions Unides. L'acte s'ha centrat en el paper del metge en la detecció i la prevenció del maltractament al detingut d'acord amb el Protocol d'Istanbul.
Més informació

Sortides del mes de juliol per a la recepció de queixes

@Ainhoa P_Flickr_Wikipedia
1 de juliol. L'Ametlla del Vallès
2 de juliol. Súria
7 de juliol. Alcover
8 de juliol. Vidreres
9 de juliol. Guissona
14 de juliol. Cabrils
15 de juliol. Castellbisbal
16 de juliol. Viladecavalls


Per demanar visita, prèviament cal concertar l'entrevista trucant al telèfon 900 124 124 o enviant un missatge a l'adreça electrònica sindic@sindic.cat.

Síndic de Greuges de Catalunya

Lluís Companys, 7 · 08003 Barcelona. Tel. 900 124 124 sindic@sindic.cat|http://www.sindic.cat/
Subscripció|Donar-se de baixa|Avís Legal

D'acord amb la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, i de la Llei 34/2002, d'11 de juliol, de serveis de la societat de la informació i de comerç electrònic, el Síndic de Greuges de Catalunya garanteix la confidencialitat i la seguretat en el tractament de les dades de caràcter personal (adreça de correu electrònic), necessàries per poder enviar el butlletí electrònic. Podeu exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició mitjançant un correu electrònic a la bústia sindic@sindic.cat. Si no tenim cap comunicació per part vostra, les dades continuaran a la nostra base de dades.