eButlleti Juny2015 Logo

Recomanació sobre el dret de vot de les persones amb incapacitació judicial

@Banc-imatges-Ministeri-de-Cultura
El Síndic ha actuat d'ofici per deixar constància i denunciar que aproximadament 4.000 persones incapacitades judicialment no poden exercir el dret de vot a Catalunya, atès que la majoria de sentències d'incapacitació els limiten l'exercici d'aquest dret, de vegades de manera indiscriminada. Després d'analitzar la situació ha suggerit a les autoritats catalanes i estatals, per mitjà del Defensor del Poble, que s'adoptin millores per donar compliment a les recomanacions formulades l'any 2011 pel Comitè dels Drets de les Persones amb Discapacitat de l'ONU.
Més informació

Alerta per la proliferació de mostres xenòfobes

@Twitter
El Síndic de Greuges ha denunciat la publicació i la circulació generalitzada a la xarxa social Twitter de mostres amb contingut xenòfob. El cas més recent ha estat el de les piulades ofensives dirigides a bascos i catalans amb motiu de la xiulada a l'himne espanyol durant la final de la Copa del Rei de futbol. Rafael Ribó ha traslladat el seu posicionament sobre la qüestió tant a la defensora del poble, Soledad Becerril, com a la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Fora de les xarxes, també ha detectat i denunciat un passaport equí registrat a Castella-la Manxa amb el nom de "catalán de mierda".
Més informació

El Síndic investiga el procés de preinscripció escolar davant el recurs del ministre Wert

@Síndic
El Síndic de Greuges està investigant si el recurs interposat pel Govern de l'Estat contra el procés de preinscripció escolar a Catalunya pot ocasionar disfuncions organitzatives. Rafael Ribó ha demanat informació per aclarir els motius politicoadministratius d'aquesta mesura i les actuacions previstes perquè el procés d'inscripció no es vegi alterat. Pel que fa a la sentència del Tribunal Suprem, que avala la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d'establir en un 25% el percentatge d'ensenyament en castellà, el Síndic recomana que el debat lingüístic estigui en mans de la comunitat educativa i lamenta que s'enfoqui en clau judicial.
Més informació
Més informació

Més agilitat per accedir als estudis i tractaments de reproducció assistida

@Hospital_Vall_Hebron
El Síndic ha recomanat al Departament de Salut més agilitat per a les proves de fertilitat i les fecundacions in vitro. Tot i que el tractament en si mateix no té un temps d'espera de referència, el de les proves diagnòstiques i la visita a l'especialista és de 30 o 90 dies en funció de la prioritat. La mitjana de temps d'espera des que s'autoritza la intervenció fins que es porta a terme és de dos anys i quatre mesos. També proposa que s'adoptin mesures que evitin l'exclusió automàtica de la llista d'espera de fecundació in vitro quan les dones fan quaranta anys.
Més informació

Investigació per la mort d'un pacient en llista d'espera durant 22 mesos

@Alvimann_Morguefile
El Síndic s'ha adreçat amb caràcter urgent al Departament de Salut per demanar informació sobre les circumstàncies de la mort d'un pacient en llista d'espera durant 22 mesos per ser operat a l'Hospital de Bellvitge d'una hèrnia abdominal. Rafael Ribó també s'ha interessat pels protocols i els criteris de priorització previstos al centre sanitari esmentat. El 2014 el Síndic va obrir quatre actuacions d'ofici sobre llistes d'espera i va tramitar 261 queixes, 159 sobre intervencions quirúrgiques.
Més informació

Intervenció del Síndic pel col·lapse de Renfe arran d'una avaria en el sistema de control

@Banc_imatges
Davant del caos en la circulació de tots els trens de rodalies i regionals de Renfe a Catalunya, el Síndic de Greuges de Catalunya es va adreçar directament a l'entitat Adif, responsable de les infraestructures ferroviàries, per aclarir les causes de la incidència, les mesures adoptades i les solucions per evitar que es repeteixin situacions similars. També va demanar informació al Departament de Territori i al Defensor del Poble.
Més informació

Presentació de l'Informe anual a Girona, Tarragona i Lleida

El síndic, Rafael Ribó, s'ha desplaçat aquest mes de maig a les tres capitals catalanes per presentar l'Informe al Parlament 2014 i exposar amb detall les qüestions relacionades amb cada demarcació. Entre les dades presentades, destaquen les 1.282 queixes tramitades procedents de Girona durant l'any 2014. A Tarragona van ser 1.559 i a Lleida, 718. Els ajuntaments de Blanes, el Vendrell i Lleida han estat, respectivament, les administracions que han motivat més queixes.
Més informació Girona
Més informació Tarragona
Més informació Lleida

Jornada de treball amb defensors locals sobre coacció administrativa

@Síndic
El Síndic de Greuges de Catalunya va reunir a la seu de la institució 35 representants de 18 defensories i síndics locals de tot Catalunya, entre els quals hi havia els de Barcelona, Girona, Igualada, Lleida, Terrassa, Reus, Sabadell, Lloret de Mar i Sant Jaume d'Enveja. El motiu de la trobada ha estat la jornada de treball "La coacció administrativa i les actuacions més habituals del Síndic de Greuges i dels defensors locals".
Més informació

Sortides del mes de juny per a la recepció de queixes

@Google
9 de juny. Santa Coloma de Gramenet
10 de juny. Premià de Mar
11 de juny. Vilanova i la Geltrú
16 de juny. Cervelló
17 de juny. Cerdanyola del Vallès
18 de juny. Girona
23 de juny. Barcelona (Sants)
25 de juny. Piera
30 de juny. Montcada i Reixac


Per demanar visita, prèviament cal concertar l'entrevista trucant al telèfon 900 124 124 o enviant un missatge a l'adreça electrònica sindic@sindic.cat.

Síndic de Greuges de Catalunya

Lluís Companys, 7 · 08003 Barcelona. Tel. 900 124 124 sindic@sindic.cat|http://www.sindic.cat/
Subscripció|Donar-se de baixa|Avís Legal

D'acord amb la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, i de la Llei 34/2002, d'11 de juliol, de serveis de la societat de la informació i de comerç electrònic, el Síndic de Greuges de Catalunya garanteix la confidencialitat i la seguretat en el tractament de les dades de caràcter personal (adreça de correu electrònic), necessàries per poder enviar el butlletí electrònic. Podeu exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició mitjançant un correu electrònic a la bústia sindic@sindic.cat. Si no tenim cap comunicació per part vostra, les dades continuaran a la nostra base de dades.