Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla
Rafael Ribó presenta als diputats de la cambra l'Informe 2016 i demana més recursos i pressupostos per a les polítiques socials
Els exemples urbanístics de Pals, Tossa i la carretera del Montseny evidencien que calen més mesures per protegir el medi ambient
El grau d'acceptació de les resolucions emeses ha superat per primer cop el 99%
El síndic aprofita per informar del compromís adoptat pels ombudsmans europeus d'exigir polítiques més humanitàries amb les persones migrants d'acord amb els tractats internacionals
El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha comparegut aquest dimecres, 5 d'abril de 2017, al Ple del Parlament per presentar i debatre amb els diputats l'Informe anual 2016. El document recull les actuacions més destacades de l'any 2016.
Algunes dades destacables són les 38.261 persones ateses, les més de 18.000 queixes tramitades i les 281 actuacions d'ofici iniciades. Respecte a l'eficiència de la institució, és positiva la reducció del temps de resolució de les queixes, que s'ha situat en 123,4 dies, davant dels 132,6 dies de l'any 2015.
També és destacable la tasca que fa l'oficina itinerant del Síndic, que el 2016 ha celebrat els 20 anys des que es va fer la primera sortida. En tot l'any ha fet 113 desplaçaments, que s'han traduït en 1.620 visites.
Més d’un 33% de les queixes i actuacions d’ofici iniciades pel Síndic al llarg de 2016 es corresponen a temes propis de les polítiques socials. És un percentatge superior al de l’any anterior i segueix la dinàmica dels darrers exercicis, en què els drets socials han estat els principals protagonistes de les actuacions del Síndic.
En aquest sentit, el Síndic ha detectat que, malgrat que en termes macroeconòmics sembla que Catalunya està sortint de la crisi econòmica dels darrers anys, moltes famílies continuen trobant-se en situacions vulnerables, fet que requereix el compromís per part de les autoritats de prioritzar les polítiques socials que afecten els serveis socials, la salut i l’educació públiques o l’accés a l’habitatge, entre d’altres. El Síndic ha posat l'accent especialment en les mancances que afecten la infància. També ha abordat les necessitats de la gent gran, de les víctimes de la violència masclista, dels interns en centres penitenciaris i de les persones LGTBI.
Les queixes relacionades amb la sostenibilitat territorial evidencien, segons el síndic, la necessitat creixent de promoure la participació ciutadana i la transparència de les administracions perquè els veïns donin el seu parer sobre la viabilitat dels projectes urbanístics abans que aquests s'aprovin.
Algunes actuacions destacades en aquest àmbit són les construccions urbanístiques previstes a Tossa de Mar i Pals, els aeroports del Bages i la Cerdanya o la carretera del Montseny. També ha esmentat la precarietat de la xarxa de rodalies Renfe i el dret al descans i a la convivència.
La complexitat per sol·licitar els ajuts a la pobresa energètica, el preu del gas butà i la reducció de l'IVA funerari són alguns dels exemples esmentats en l'Informe pel que fa als drets als subministraments bàsics.
El Síndic considera que les recomanacions que inclou en les resolucions que emet són un instrument eficaç perquè l’Administració detecti aquestes errades i les corregeixi. El fet que l'any 2016 el grau d'acceptació de les resolucions emeses hagi superat per primer cop el 99% és un indicatiu que s'estan fent avenços en aquest camp.
Rafael Ribó ha aprofitat per informar la cambra catalana sobre la Declaració de Barcelona, recentment aprovada en el marc d'un simposi sobre drets humans que ha tingut lloc el 3 i 4 d'abril al Parlament. En aquesta declaració els ombudsmans europeus membres de la secció europea de l'Institut Internacional de l'Ombudsman, que presideix el síndic, es comprometen a promoure i defensar els drets humans i les llibertats fonamentals, tant econòmics i socials com civils i polítics.
A més, exigeixen als estats de la Unió Europea que compleixin plenament els seus deures internacionals en matèria de drets humans i suprimeixin els estats d’excepció i les suspensions del Conveni europeu allà on aquestes limitacions no siguin absolutament imprescindibles.
També exigeixen als estats europeus que acullin les persones migrants i refugiades, en compliment de la proposta de la Comissió Europea de setembre de 2015, i que les tractin d’acord amb els estàndards i els tractats internacionals i europeus de drets humans, amb una atenció especial als drets i a l’interès superior dels infants.
Accediu a la nota de premsa de presentació de l'Informe anual