Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla
Les manifestacions i protestes postsentència van acabar amb aldarulls, detencions i van afectar els serveis de transport públic
En un informe presentat, el Síndic va constatar que algunes de les actuacions de les forces de seguretat van ser desproporcionades i que es va produir un excés en l’ús de la força en la dispersió, contenció i detenció de persones
El Síndic va demanar a tots els cossos de seguretat que s’investiguessin les al·legacions d’excés de força i la vulneració de drets, i que, si calia, se sancionessin adequadament
La Conselleria d’Interior va acceptar la recomanació del Síndic i avui ha fet públics els resultats d’una auditoria interna
El Síndic farà un seguiment exhaustiu de les accions que s’hi plantegen
El Síndic es mostra satisfet per la feina d’investigació duta a terme per la Conselleria d’Interior sobre les actuacions globals de la policia catalana en la gestió de l’ordre públic durant les manifestacions que van tenir lloc un cop coneguda la sentència del Tribunal Suprem, que condemnava nou dirigents polítics i socials a penes de presó d’entre 9 i 13 anys per fets ocorreguts al voltant de l’1 d’octubre de 2017.
La Sentència 459/2019 del Tribunal Suprem va desencadenar una àmplia resposta per part de la població de Catalunya en forma de concentracions, manifestacions i protestes i algunes van acabar amb aldarulls. Les mobilitzacions de protesta també van afectar els serveis de transport públic (estació de Sants i aeroport del Prat) i les xarxes de comunicació viària.
Arran d’aquests fets, es van produir al voltant d’un centenar de detencions, de les quals algunes van suposar la privació de llibertat provisional de les persones detingudes. També és destacable que algunes persones perdessin la visió d’un ull, presumptament com a conseqüència de l’impacte d’una pilota de goma, que alguns agents policials patissin lesions de diversa consideració, i també els danys causats en el mobiliari urbà de la ciutat.
El 15 d’octubre el Síndic va obrir una actuació d’ofici amb l’objectiu d’analitzar el conjunt de les actuacions de les forces i els cossos de seguretat, en la seva funció de manteniment de l’ordre públic. En aquest sentit es va adreçar tant a la Direcció General de la Policia sobre la intervenció del cos de Mossos d’Esquadra, com al Ministeri de l’Interior, pel que fa a la participació del cos de Policia Nacional.
I el 29 de novembre va presentar l’informe Dret de manifestació i paper dels cossos policials en les mobilitzacions posteriors a la Sentència 459/2019 al Parlament de Catalunya i al Govern de la Generalitat.
L’informe conclou que la majoria de manifestacions, les més multitudinàries, es van desenvolupar en un clima pacífic i tranquil i, per tant, només van requerir una intervenció policial mínima. En canvi, en altres manifestacions, minoritàries, es va evidenciar una actitud hostil i violenta per part d’algunes persones concentrades (llançament d’objectes contra la policia, crema de contenidors i vehicles estacionats, construcció de barricades, etc.). A parer del Síndic, aquestes actuacions necessàriament havien de comportar una reacció de les forces de seguretat.
Tanmateix, algunes imatges que van aparèixer en els mitjans de comunicació i els relats de les persones detingudes permeten constatar que algunes d’aquestes actuacions van ser desproporcionades i que es va produir un excés en l’ús de la força en la dispersió, contenció i detenció de persones. També es va destacar que resultava inacceptable l’ús d’armament antiavalots molt lesiu, com ara les pilotes de goma (per part de la Policia Nacional) o la tècnica del carrusel.
Per tot l’anterior, el Síndic va adreçar un seguit de suggeriments a les administracions afectades, entre els quals destacava que es dugués una investigació rigorosa i imparcial de les al·legacions d’excés de força i vulneració de drets i que se sancionessin adequadament les infraccions i els delictes que es poguessin haver comès. El Síndic també va demanar que aquest estudi es poses en coneixement seu, però també en el de l’opinió pública.
Donant resposta a aquesta petició, avui, en el marc de la Jornada sobre l’auditoria d’ordre públic de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra, que ha tingut lloc al Complex Central Egara, el conseller Buch, juntament amb el secretari general d’Interior, Brauli Duart, i del director general de la Policia, Pere Ferrer, han presentat aquest informe que porta per títol Avaluació i millora en l’ordre públic. El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha fet la cloenda de l’acte i ha agraït la bona predisposició que ha mostrat el Cos dels Mossos d’Esquadra al llarg de tota la feina acomplerta en el marc de les actuacions d’ofici i queixes que s’han tramitat.
L’informe, que ha estat elaborat per la Divisió d’Afers Interns (DAI), recull un seguit de mecanismes de millora, objectius i accions concretes que abasten el model estratègic, el govern i la coordinació de dispositius, la tecnoestructura necessària per donar suport a la presa de decisions, les mesures d’execució del dispositiu i la transparència.
El Síndic estudiarà l’informe amb deteniment i farà una valoració dels objectius que s’hi plantegen i un seguiment exhaustiu de les accions compromeses.