900 124 124

Notícies

El Síndic aborda l'ús de pràctiques de contenció mecànica a persones privades de llibertat i proposa alternatives

26/06/2018

Reuneix experts dels àmbits mèdic, penitenciari i de justícia juvenil per valorar opcions menys agressives per a la salut i la dignitat de les persones

La institució, que també té la funció de Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura (MCPT), commemora amb una jornada el Dia Mundial de Suport a les Víctimes de la Tortura

S’han posat en comú un seguit de qüestions relatives a la prevenció, l’execució i el registre de la immobilització

És ètic deslligar un pacient en contenció per donar resposta a necessitats fisiològiques i continuar després la contenció? Aquesta és una de les qüestions més incòmodes i incisives que s’han plantejat aquest dimarts 26 de juny a la seu del Síndic en el marc de la cinquena Jornada organitzada per l’MCPT amb motiu del Dia Mundial de Suport a les Víctimes de la Tortura.

La institució que encapçala Rafael Ribó, i que també té el mandat d’actuar com a Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura (MCPT), ha reunit diversos experts i professionals dels àmbits mèdic, penitenciari i de justícia juvenil: Pedro Domínguez Quinoya, subdirector general de Centres i Gestió Penitenciària; Josep Arimany Manso, director de l’àrea de praxi del Col·legi de Metges de Barcelona; Concepció Solé Carbó, directora de l’EAPP del Centre penitenciari Puig de les Basses, i Javier González Pinedo, cap del Servei de Centres Educatius de la Direcció General d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil.

Els ponents han intervingut per respondre a les preguntes formulades per Olga Casado, membre de l’equip de l’MCPT i de l'adjunt general,  Jaume Saura. El síndic, Rafael Ribó, ha tancat l’acte. Aquest format de pregunta resposta també ha potenciat la intervenció del públic assistent, que ha superat les cinquanta persones.  L’objectiu era posar en comú un seguit de qüestions relatives a la prevenció, l’execució i el registre de la immobilització.

Algunes d’aquestes qüestions han abordat com evitar les contencions mecàniques, quins són els procediments més adequats per dur-les a terme, quant de temps han de durar, quin paper han de tenir els serveis mèdics i d’infermeria, quins riscos tenen per a la salut o quins mecanismes de registre i garantia hi ha per salvaguardar els drets de les persones.

En contextos de privació de llibertat és freqüent que es produeixin situacions d’alteració de la conducta que acabin derivant en una immobilització o contenció mecànica. Aquestes intervencions, imprescindibles de vegades, però sempre estressants per a qui les pateix i també per a qui les practica, comporten riscos per a la salut i de vegades poden vulnerar drets fonamentals, raó per la qual el Mecanisme Català per la Prevenció de la Tortura n’està estudiant la pràctica a Catalunya.

Tornar