Notícies

El Síndic actua d'ofici perquè el Memorial Democràtic actualitzi el cens de simbologia franquista

19/04/2016

Les informacions publicades recentment no coincideixen amb les dades del cens públic d'aquest organisme de la Generalitat        
 
Reclamarà a tots els ajuntaments que incompleixin la Llei de memòria històrica que retirin les insígnies

A partir de les informacions publicades als mitjans de comunicació, el Síndic de Greuges ha detectat que el cens de monuments franquistes del Memorial Democràtic no està actualitzat. D'una banda, no inclou l’existència d'alguns  d'aquests monuments; i, de l'altra, no té en compte alguns casos en què la retirada ja s'ha fet efectiva.

El Síndic s'adreçarà a l'organisme esmentat de la Generalitat per sol·licitar que s’actualitzin les dades i conèixer quines actuacions i activitats duu a terme en compliment del seu mandat i de les seves competències.

La institució que encapçala Rafael Ribó ha decidit actuar d'ofici davant de l'incompliment repetit en diversos municipis catalans de la Llei de memòria històrica  (2007), que promulga la retirada de monuments i d’insígnies de la dictadura franquista.

De la mateixa manera que ha demanat la retirada dels monuments de Tortosa, Vilalba del Camp i Sant Carles de la Ràpita, el Síndic s'adreçarà a tots els ajuntaments en què constati que es conserva algun tipus d’insígnia o motiu d'exaltació del règim franquista per conèixer si tenen previst enderrocar o retirar els símbols esmentats, tal com dicta la Llei.

El Síndic reitera que la Llei obliga les administracions a adoptar les mesures oportunes perquè es retirin els símbols commemoratius d'exaltació, personal o col·lectiva, de la insurrecció militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura.

Un cop més, alerta de l'assignatura pendent de l'Estat espanyol d’afrontar el passat i fer justícia, tal com destaca un informe del relator especial de les Nacions Unides sobre la promoció de la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no-repetició, Pablo de Greiff. 

Tornar