Notícies

Comunicat del Síndic de Greuges sobre el 70è aniversari de la Declaració de Drets Humans

10/12/2018

vv

El 10 de desembre se celebra el Dia Internacional dels Drets Humans. Tal dia com avui, fa 70 anys, l’Assemblea General de l’ONU va aprovar la Declaració universal de drets humans. Avui dia, la Declaració continua sent un text normatiu plenament vigent, però tant a escala internacional com a Catalunya continuen havent-hi greus incompliments de la Declaració i dels tractats internacionals que la despleguen.

Les regressions en l’àmbit dels drets socials (dificultats per a l’accés a un habitatge digne, llistes d’espera en l’àmbit de la salut, segregació en l’educació, etc.) són violacions de drets humans, en tant que vulneren el principi d’igualtat d’oportunitats i són causes potencials de pobresa i discriminació.

Així mateix, són preocupants les creixents limitacions a la llibertat d’expressió i manifestació, que es tradueixen en sancions desorbitades i, en alguns casos, en una privació de llibertat del tot injustificada.

Hi ha col·lectius, com ara les dones, els infants, les persones LGBTI o les persones amb dependència, que són especialment vulnerables a les conculcacions de drets. Cal promoure’n i defensar-ne específicament els drets.

També és necessari fer front als fenòmens de les migracions i del refugi, causats per les violacions massives dels drets humans i l’empobriment de les societats, i lluitar contra els brots i les polítiques xenòfobes.

En aquest context, el Síndic de Greuges treballa per garantir els drets humans, sense distincions, per assolir una societat més democràtica, transparent i tolerant.

Tornar