Notícies

Comunicat arran de la guerra Hamas-Israel

20/11/2023

foto

Avui, 20 de novembre, Dia Mundial de la Infància, la institució condemna les violacions de drets humans que estan patint els infants arran de la guerra entre Hamas i Israel.

La situació que estan vivint els infants afectats per aquest conflicte suposa una vulneració sense precedents de diversos drets humans:

L’article 6 de la Convenció sobre els drets de l’infant (CDI, 1989) diu que “tot infant té dret intrínsec a la vida” i que “els estats membres han d’assegurar al màxim possible la supervivència i el desenvolupament de l’infant”. Tanmateix, els mitjans de comunicació informen que més de 3.500 infants ja han perdut la vida en aquest conflicte.

L’article 24 de la CDI reconeix el dret de l’infant “a gaudir del més alt nivell de salut possible i d’equipaments de tractament de les malalties i de restabliment de la salut”. Tanmateix, els mitjans informen que les necessitats bàsiques d’alimentació, aigua i atenció sanitària dels infants que viuen a Gaza no s’estan garantint.

L’article 37 de la CDI estipula que els estats han de vetllar perquè “cap infant no sigui privat de la seva llibertat il·legalment o arbitràriament” i estableix que “tot infant privat de llibertat ha de ser tractat amb humanitat i respecte a la dignitat inherent a la persona humana i tenint en compte les necessitats d’una persona de la seva edat”. Tanmateix, les informacions publicades parlen que entre els hostatges israelians hi ha al menys trenta infants.

L’article 38 de la CDI també estableix el dret dels infants a ser protegits i atesos davant un conflicte armat. Tanmateix, els mitjans de comunicació informen d’atacs directes contra béns protegits pel dret internacional humanitari, inclosos llocs on sol haver-hi presència infantil, com ara escoles o hospitals.

Davant d’aquests fets, la institució: 

  • Es mostra molt preocupada pels efectes d'aquest conflicte sobre la població infantil, i per les conseqüències a llarg termini per a la pau, la seguretat i el desenvolupament dels infants. 
  • Condemna que no s’estigui complint la CDI ni les disposicions del dret internacional humanitari aplicables als conflictes armats. 
  • Fa una crida a la comunitat internacional perquè utilitzi tota la seva influència per aconseguir un alto al foc. 
  • Reclama a la comunitat internacional que treballi per aconseguir una resolució justa del conflicte, d’acord amb el dret internacional i les resolucions de les Nacions Unides.

Tornar